Τα έργα ήταν άσχετα από τις πυρόπληκτες περιοχές!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 10:55

Ο εισαγγελέας μπλόκαρε τα 26, άσχετα με τις πυρόπληκτες περιοχές, έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη βόρεια Ηλεία. | EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στοπ στα έργα που επρόκειτο να γίνουν στα βόρεια της Ηλείας με χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη έβαλε ο οικονομικός εισαγγελέας με έγγραφό του προς την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για συνολικά 26 έργα προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν εγκριθεί τον Απρίλιο, έναν μήνα πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δημοσίευμά μας τότε στην «Εφ.Συν.» γράφαμε για «Προεκλογικά μπαξίσια από το Ταμείο Μολυβιάτη» και τονίζαμε χαρακτηριστικά πως «θα είχε πολύ ενδιαφέρον οι εισαγγελείς που εξετάζουν την υπόθεση των χρημάτων του Ταμείου να ρίξουν και μια ματιά στα νέα έργα, αρκετά εκ των οποίων μόνο σε πυρόπληκτες περιοχές δεν βρίσκονται, αλλά ούτε κι αφορούν αποκατάσταση λόγω των πυρκαγιών. Το κόστος των εντελώς άσχετων έργων ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ... Κύριο μέλημα των υπευθύνων –από τους δήμους έως την Περιφέρεια- είναι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ακόμα και σε περιοχές που η φωτιά δεν πέρασε ποτέ».

Το έγγραφο του εισαγγελέα επιβεβαιώνει πανηγυρικά, 8 μήνες μετά, εκείνο το δημοσίευμα, καθώς η αιτία του μπλοκαρίσματος της διαδικασίας βρίσκεται στο πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών μετά τις αυτοψίες που διενήργησαν και οι οποίες -όπως αναγράφεται- «πρόκειται για έργα που ωφελούν μεμονωμένες ιδιοκτησίες και τα οποία δεν φαίνονται ν’ αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του 2007». Στο πλαίσιο αυτού του πορίσματος εκδόθηκε νέα ΚΥΑ, η οποία αλλάζει τα κριτήρια χρηματοδότησης και ταυτόχρονα οδηγεί όλα τα εξαγγελθέντα έργα σε διαδικασία επανελέγχου.

Δικαίωση της «Εφ.Συν.» για το δημοσίευμα της 26/4/14 | ΕΦ.ΣΥΝ.

 

Τα άσχετα έργα

Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα άσχετα έργα τα οποία είχαν εξαγγελθεί και σταματούν τώρα μετά την απόφαση του εισαγγελέα:

■ Επισκευή οδικού δικτύου και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης με πολυαιθυλένιο πρώην Δήμου Τραγανού, προϋπολογισμού 305.000 ευρώ.

■ Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προϋπολογισμού 505.000 ευρώ.

■ Αγροτικός και λοιπός εξηλεκτρισμός Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, προϋπολογισμού 262.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα έργα, όπως και κάποια άλλα, ψηφίστηκαν κανονικότατα από το περιφερειακό συμβούλιο λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου για προφανείς λόγους. Κι εδώ το βασικό ερώτημα είναι ένα: δεν γνώριζε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ότι τα χρήματα του Ταμείου αφορούν μόνο έργα για τις πυρόπληκτες περιοχές; Τι σχέση είχαν λοιπόν ο ηλεκτροφωτισμός της Ολυμπίας ή η επισκευή του οδικού δικτύου Τραγανού -περιοχή απ’ όπου δεν πέρασε καν η φωτιά- με τα έργα αποκατάστασης των πυροπλήκτων; Πλέον, στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, το συμβούλιο καλείται να ψηφίσει την ανάκληση όλων των αποφάσεων έγκρισης των επίμαχων έργων...

 
πηγή : Η εφημεριδα των συντακτων
Διαβάστηκε 2574 φορές