Tο μεγάλο ραντεβού των ιδιωτικοποιήσεων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 10:21

To δεύτερο κύμα των κρατικών επιχειρήσεων προς αξιοποίηση – ή προς αποκρατικοποίηση – πρέπει να μεταφερθεί εντός του Σεπτεμβρίου στο νέο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Στη λίστα του Μνημονίου, υπό τον τίτλο «Περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση» περιλαμβάνονται συνολικά 19 επιχειρήσεις και ακίνητα του Δημοσίου, εκ των οποίων κάποια έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της πώλησης, κάποια άλλα μεταβιβάζονται ήδη στο Υπερταμείο και για ορισμένα, όπως η ΔΕΗ, το τοπίο παραμένει θολό.

Με βάση την επικαιροποιημένη συμφωνία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους θεσμούς, μέσα στο επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο ποια θα είναι η δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων του Δημοσίου που θα περάσει στο Υπερταμείο (την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).

'Ηδη, με την πρώτη ομάδα, μεταφέρονται στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΟΑΚΑ, ενώ θα ακολουθήσουν τα ΕΛΤΑ.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και μεταβίβαση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων –πέραν των 14 που περνούν στην Fraport – στο Υπερταμείο, ενώ τον ίδιο μήνα θα πρέπει να προκηρύξει και το διαγωνισμό για την παραχώρηση (για 35 χρόνια) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει επίσης να προχωρήσει η τελική διαδικασία του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ από το Σεπτέμβριο προβλέπεται το άνοιγμα των διαδικασιών για τις στρατηγικές ανάπτυξης και αξιοποίησης της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ.

Συνολικά, μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταρτίσει την πλήρη λίστα και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο, ενώ στο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε εξαίρεση απαιτείται συμφωνία με τους πιστωτές: «Έχει γίνει κατανοητό», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».

πηγή : tvxs


http://tvxs.gr/news/ellada/megalo-ranteboy-ton-idiotikopoiiseon

Διαβάστηκε 2709 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 20:32