Σε...σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων και όχι μόνο έχει μετατραπεί η διαβούλευση για το Χωροταξικό της Κρήτης! Η αναθεωρημένη πρόταση των μελετητών , ειδικά στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, έχει ανάψει Φωτιές ! Ήδη στο πλαίσιο της διαβούλευσης ,που έχει ανοίξει η περιφέρεια Κρήτης, φορείς, σύλλογοι , ιδιώτες και...εταιρείες κολοσσοί έχουν καταθέσει τις απόψεις τους που είναι σε πολλές περιπτώσεις αντιδιαμετρικά αντίθετες. Ειδικά στην περίπτωση των ΑΠΕ είναι η μερα με τη...νύχτα!

Από τη μια το δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΒΑΠΕ, σύλλογοι και οικολογικές οργανώσεις που μιλούν για καταστροφή και από την άλλη οι εταιρείες, αλλά και τεχνοκράτες που θεωρούν ότι...μπορούσαν να δοθούν κι άλλοι χώροι για εγκατάσταση πάρκων! Σε αυτό το πλαίσιο έχει μπει και ο "πολεμος" με τις μεγάλες εταιρείες του Κοπελούζου και της ΤΕΡΝΑ.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση που επιχειρεί η «Υδροαιολική», που είναι θυγατρική της γαλλικής EDF που έχει πάρει άδεια για το μεγάλο υβριδικό με σταθμό στο Λασίθι και αιολικά σε όλη την Κρήτη. Η εταιρεία μάλιστα διαμαρτύρεται που ενώ έχει αδειοδοτηθεί δεν...περιλαμβάνεται στο χωροταξικό!

«Οι Αιολικοί σταθμοί που εντάσσονται στον υβριδικό σταθμό της ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.,  έχουν εξεταστεί και αδειοδοτηθεί με βάση το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης(ΕΠΧΣΑΑ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  αποτελούν ώριμες αδειοδοτικά επενδύσεις για τις οποίες έχει γνωμοδοτήσει το σύνολο των υπηρεσιών» τονίζει η θυγατρική του γαλλικού κολοσσού.

Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις άλλων εταιρειών που έχουν συμφέροντα, ενώ στη διαβούλευση παρεμβαίνει και ο καθηγητής κ.Κάπρος και η μελετητική ομάδα του ενεργειακού σχεδιασμού Κρήτης που αποκλείει το Μαράθι στα Χανιά επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ενταχθεί εκεί ένας σταθμός που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της δυτικής Κρήτης.

Αντιθέτως υπερασπίζεται το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ επισημαίνοντας ότι η πρόταση Κλουτσινιώτη είναι πολύ συντηρητική και δεν λύνει προβλήματα!

πηγή : cretalive