Η Ολλανδία μειώνει τις πτήσεις, εξαιτίας της ηχορύπανσης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 08:03

Με στόχο τη μείωση της ηχορύπανσης, στην Ολλανδία θα μειωθεί ο αριθμός των πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα, σκοπεύει να μειώσει κατά 9.100 τις πτήσεις μέσα στο καλοκαίρι του επόμενου έτους, ενώ απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί η μείωση περίπου 452.500 πτήσεων ετησίως.

 

Η συγκεκριμένη πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης της ηχορύπανσης. Επίσης, προβλέπεται απαγόρευση απογειώσεων και προσγειώσεων αργά τη νύχτα, μείωση της πρόσβασης για ιδιωτικά αεροσκάφη και «φραγή» σε μοντέλα αεροπλάνων που προκαλούν περισσότερο απ’ τον συνήθη θόρυβο. 

Από την πλευρά του αεροδρομίου ανακοινώθηκε, ότι τα εν λόγω μέτρα έχουν ήδη αποδώσει καρπούς.    

 

                         Αντιδράσεις από τις αεροπορικές εταιρίες

 

       Την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρείες και αναλυτές προειδοποιούν, ότι τα νέα μέτρα θα έχουν αντίκτυπο στην ολλανδική οικονομία και στο διεθνές αεροδρόμιο Schiphol. Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ολλανδία, για εμάς είναι αδιανόητο» και ότι θα επωφεληθούν οι ανταγωνιστές και ενδεχομένως, άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. 

Επίσης η αμερικανική αεροπορική εταιρεία JetBlue πιέζει τις αρχές των ΗΠΑ να αντιδράσουν, καλώντας σε αποκλεισμό της KLM από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. 

  

                       Θα ακολουθήσουν κι άλλα αεροδρόμια;

                                           

      Το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol μπορεί να είναι το πρώτο που προβαίνει σε μια τέτοια απόφαση, ωστόσο όλα δείχνουν, ότι κι άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Πέρυσι, η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβαλε 25 εκατομμύρια ευρώ, ως πρόστιμα για ηχορύπανση που προκαλείται από την εναέρια κυκλοφορία γύρω από το αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών.

      Ας ελπίσουμε να παραδειγματιστεί και η χώρα μας, όπου το Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, λειτουργεί τελείως ασύδοτα, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Μόνο μέλημα των κυβερνήσεων, να αυξηθούν οι ορδές των τουριστών!


Πηγή: https://attikanet.blogspot.com/2023/11/blog-post.html?spref=fb

Διαβάστηκε 180 φορές