Πως θα λειτουργήσει ο νέος φορέας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 08:40

Μια πρώτη εικόνα για ένα νέο φορέα που ξεκινά τη λειτουργία του και σημαντικές αρμοδιότητες για όλες τις προστατευόμενες περιοχές στο Λασίθι, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, έδωσε ο πρόεδρος του φορέα Διαχείρισης Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Μιχάλης Προμπονάς, ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε με αυτή του την ιδιότητα.

Με την πρώτη συνεδρίαση του φορέα να έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο κ. Προμπονάς ανέφερε πως στην πρώτη αυτή συνάντηση στόχος είναι να γνωριστούν τα μέλη μεταξύ τους, να οριστεί το ΔΣ σε σώμα με τον ίδιο ως πρόεδρο, και να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν την πορεία και το εύρος δράσεων του φορέα, ο οποίος έχει αρμοδιότητες στις 30 περιοχές Natura των τριών νομών της Κρήτης εκτός των Χανίων, όπου δημιουργήθηκε ξεχωριστός φορέας.

Τα μέλη του φορέα:

  1. Παντελής Αρβανίτης του Ιωάννη, Δασολόγος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Δ/νση Δασών Ηρακλείου, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αναπληρωτή τον Γεώργιο Τίγκιλη του Νικολάου, Βιολόγο, Προϊστάμενο Δ/νσης ΚΕΠ Δήμου Ηρακλείου.
  2. Θεοδόσιος Καλαντζάκης του Ιωάννη, Δήμαρχος Ιεράπετρας ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Σχοιναράκη του Εμμανουήλ, Δήμαρχο Γόρτυνας.
  3. Λάμπρος Καμπουράκης του Στέφανου, Περιφερειακός Σύμβουλος, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Ζερβάκη του Νικολάου, Περιφερειακό Σύμβουλο
  4. Εμμανουήλ Αβραμάκης του Σταύρου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ως εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας, με αναπληρώτρια την Στυλιανή Αϊλαμάκη του Νικολάου, Δημοτική Σύμβουλο Σητείας.
  5. Μηλιαράκη Κατερίνα του Ιωσήφ, ως εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας, με αναπληρώτρια την Άννα Δερβένη του Νικολάου.
  6. Προμπονάς Μιχαήλ του Αντωνίου, Φυσικός PHD, ως εκπρόσωπος των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή τον Ευάγγελο Περάκη του Κωνσταντίνου, Γεωπόνο.
  7. Διαμάντη Δασκαλάκη του Γεωργίου, Βιοκαλλιεργητή, ως εκπρόσωπο των Παραγωγικών Φορέων της Περιοχής με αναπληρωτή τον Μιχαήλ Παπαηλιάκη του Δημητρίου, Γεωπόνο.

 

Ο κ. Προμπονάς τόνισε πως λόγω των πολλών περιοχών ευθύνης ο ίδιος θεωρεί πως ο νέος φορέας  (ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) γρήγορα θα πρέπει να κινηθεί στη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων κάτι βέβαια για το οποίο ανέφερε πως αφενός δεν θα το αποφασίσει μόνος του, αφετέρου κάτι τέτοιο θα πρέπει να σχεδιαστεί μόλις γίνουν γνωστά τα ακριβή ποσά με τα οποία θα επιχορηγηθεί ο φορέας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μια χρηματοδότηση που όπως είπε θα είναι σε αυτή τη φάση στο ύψος του 1 εκάτ. ευρώ, με δικαίωμα συμμετοχής σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και δυνατότητες πρόσληψης εργαζομένων. Ήδη όπως είπε από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχουν εγκριθεί 5 άτομα που ξεκινήσουν από το Φεβρουάριο να εργάζονται ως το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού, και στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια για περισσότερες προσλήψεις μέσω ανάλογων προγραμμάτων.

Ο φορέας όπως είπε θα αναζητήσει μια μόνιμη έδρα για να πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του στο Ηράκλειο, οι οποίες όμως θα γίνονται ανά περίπτωση και σε άλλα μέρη της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα φορέα ο οποίος πλέον θα διαχειρίζεται όλες τις προστατευόμενες περιοχές, θα έχει δυνατότητα να πραγματοποιεί ορισμένα τεχνικά έργα, ενώ σε άλλα θα παίρνει αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Στόχος για τις προστατευόμενες περιοχές Natura2000 όπως είπε, δεν είναι να αποκλειστούν από την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα και να μετατραπούν σε μουσειακούς χώρους, αλλά να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας τους μέσα στο οποίο θα αναπτύσσονται, και παράλληλα ο φορέας μέσα στους επόμενους 18 μήνες ο φορέας θα πρέπει να έχει επικαιροποιήσει όλα τα Σχέδια Διαχείρισης που υπάρχουν για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν το 1/3 της έκτασης όλης της Κρήτης.

Περιοχές όπως η Χρυσή, το Σελάκανο και η Θρυπτή είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν από τη λειτουργία αυτού του φορέα για τον οποίο όπως ανέφερε ο κ Προμπονάς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο για το πως θα πρέπει να λειτουργήσει και έτσι όπως τόνισε θα έχει μεγάλη σημασία η στήριξη που θα λάβει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και από το φορέα διαχείρισης της Σαμαριάς που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και πλέον επεκτάθηκε για να καλύπτει όλο το νομό Χανίων.

Πηγή: radiolasithi.gr

Διαβάστηκε 1442 φορές