Η μεγάλη κλοπή του "επιδόματος ανεργίας" για τους αυτοαπασχολούμενους

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018 19:22
Όπως είναι γνωστό, από 1/8/2011, καταβάλλεται από τους αυτοτελώς ασφαλισμένους και ανεξάρτητα απασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ, μηνιαία εισφορά ύψους δέκα 10 € υπέρ Ο.Α.Ε.Δ. (Ν. 3986/2011)
 
Ως μοναδικός σκοπός του κατ’ αυτό τον τρόπο προκύπτοντος λογαριασμού είχε οριστεί (βάσει του Ν. 4144/2013) η χορήγηση επιδόματος ανεργίας («…χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών»).
 
Το 2017 ωστόσο, έρχεται ξαφνικά νέος νόμος (Ν. 4488/2017, άρθρο 50) που τροποποιεί τον σκοπό του εν λόγω λογαριασμού, μετατρέποντας τον σε “… χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος, καθώς και ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους ανωτέρω κλάδους” – επισυνάπτεται η παλαιότερη και η νέα διατύπωση του νόμου.
 
Και ιδού το θαύμα!!!: Ενώ για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας εκκρεμεί από το 2013 η Υπουργική Απόφαση που θα έθετε το νόμο σε ισχύ, η Υπουργική Απόφαση για την ‘ενίσχυση της απασχόλησης’ εκδίδεται σε λιγότερο από ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου.
 
Με βάση δε αυτή την απόφαση (ΟΙΚ 45857/772 – ΦΕΚ Β 3534/2017), δεσμεύεται σχεδόν το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής και συγκεκριμένα 156.800.000 € – που κατά 50% καλύπτονται από το λογαριασμό του πρώην ΕΤΑΑ και κατά 50% από το λογαριασμό του πρώην ΟΑΕΕ – για την επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών που αφορούν υπαλλήλους αμειβόμενους με ΔΠΥ, για τα έτη 2018, 2019 και 2020.
 
Έτσι, στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας, η ‘ενίσχυση της απασχόλησης’ γίνεται άλλοθι για τη βίαιη ‘υπεξαίρεση’ χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί για άλλο σκοπό. Η επίκλησή της είναι προσχηματική και ψευδής, καθώς ο στόχος δεν είναι πλέον η βελτίωση της κατάστασης των ανέργων, αλλά η διευκόλυνση των εργοδοτών κατά τη μετατροπή ήδη υπαρχουσών Συμβάσεων Παροχής Ανεξάρτητων Υπηρεσιών (κοινώς μπλοκάκια) σε Συμβάσεις Εξαρτημένης Εργασίας.
 
Πρόκειται για ένα διπλό σκάνδαλο αφού, όχι μόνο δεν παρέχεται στους αδύναμους συναδέλφους κανένα επίδομα ανεργίας (όπως ήταν ο μοναδικός – δηλωμένος μέχρι πρόσφατα δια του νόμου – σκοπός συγκέντρωσης αυτών των χρημάτων), αλλά ούτε καν προωθείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (έστω και με επιδότηση των εργοδοτών για να κάνουν νέες προσλήψεις).
 
Το γεγονός φανερώνει την απίστευτη κοινωνική αναλγησία και τον πολιτικό καιροσκοπισμό μιας κυβέρνησης που εκμεταλλεύεται ένα ΔΙΚΑΙΟ αίτημα, όπως αυτό των ‘μπλοκάκηδων’ (να πληρώνουν δηλαδή οι εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές τους) με σκοπό την ‘υφαρπαγή’ χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα αυτών που προορίζονταν για την ενίσχυση των άνεργων συναδέλφων…

Πηγή: https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2018/02/blog-post_59.html

Διαβάστηκε 1917 φορές