Τριπλασιάστηκε η ανεργία των νέων από τις πολιτικές λιτότητας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 16:07

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με θέμα τις προοπτικές απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ανεργίας των νέων από το 2007 έως σήμερα. Του Θοδωρή Βασιλόπουλου.
 

Η ανεργία των νέων για το 2014 έχει φθάσει σε απίστευτα ανησυχητικά επίπεδα, ξεπερνώντας το 50% σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να μιλάμε για μία «χαμένη γενιά» με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων με 53,2% ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 52,4%. Λίγο πιο κάτω στην τέταρτη θέση και πάντως σε ιστορικά υψηλό βρίσκεται η Ιταλία με 42,7% ενώ στην επόμενη θέση είναι η Πορτογαλία με 34,8%. Μέσα στις πρώτες 10 χώρες με την υψηλότερη ανεργία των νέων, τα 8 είναι κράτη μέλη της ΕΕ.

YouthUnemploymentRatesOECD

«Δινοντας στους νέους ανθρώπους τα προσόντα και τα εργαλεία που χρειάζονται για να βρουν μια θέση εργασίας δεν είναι μόνο καλό για την ατομική τους προοπτική και την αυτοεκτίμησή τους, είναι επίσης καλό και για τη οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη συνολική ευημερία. Για αυτό οι επενδύσεις σε νέους πρέπει να γίνει πολιτκή προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σχετικά ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Σε άλλα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ γίνεται λόγος για δραματική αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων, ακόμα και σε χώρες που έχουν εξέλθει της κρίσης. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η έκθεση αυτή δεν αποτυπώνει το πλήρες εύρος του προβλήματος, καθώς πολλοί νέοι που έχουν αφήσει τις σπουδές τους δεν εμφανίζονται στις στατιστικές μετρήσεις ενώ σημαντικά είναι και τα επίπεδα υποαπασχόλησης (θέσεις μερικής απασχόλησης, εποχική εργασία κλπ) των νέων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 7,5 εκ. Ευρωπαίοι νέοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας ή συστήματος εκπαίδευσης /απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι πιθανό να μείνει εκτός αγοράς εργασίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ακόμα κι αν βρει θα τυγχάνει χαμηλότερου επιπέδου αμοιβής σε σχέση με τους συνομήλικούς τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Με άλλα λόγια η ΕΕ που κατασκευάζουν η Μέρκελ, οι ακόλουθοί της ή αλλιώς η συμμαχία των προθύμων είναι μια Ευρώπη εσωτερικού νεοαποικιακού χαρακτήρα. Ειδικά οι νέοι είναι οι σύγχρονοι δουλοπάροικοι με υποθηκευμένο το μέλλον τους και αρνητική προοπτική ανάκαμψης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης του ΟΑΣΑ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2015 η οποία κατατάσσει τους Έλληνες ως τον τρίτο πιο σκληρά εργαζόμενο λαό στον κόσμο και πρώτο στην ΕΕ καταρρίπτοντας τον μύθο του «τεμπέλη Έλληνα» .

πηγή :tvxs

Διαβάστηκε 3144 φορές