ΥΠΕΝ: Ετοιμάζονται οι πρώτες «Περιοχές Επιτάχυνσης ΑΠΕ» – Κριτήρια ανανεώσιμο δυναμικό, χωροταξία και ηλεκτρικός «χώρος»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 12:16

Τη διαδικασία για τον καθορισμό «Περιοχών Επιτάχυνσης ΑΠΕ», στις οποίες θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την πραγματοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με «κεντρικό» τρόπο, έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ. Προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγεται μελέτη που θα «σαρώσει» όλη την επικράτεια, ώστε να εξακριβωθεί ποιες γεωγραφικές ζώνες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να «τρέξουν» πιο άμεσα άμεσα ανάλογες επενδύσεις. 

 

Για τον εντοπισμό αυτών των περιοχών, λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από κριτήρια, όπως το ανανεώσιμο δυναμικό, χωροταξικοί περιορισμοί, καθώς και ο διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής. Επίσης, συνυπολογίζονται η γεωγραφική κατανομή των υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ, όπως και οι άδειες που έχουν λάβει επενδυτές για μελλοντικά έργα. 

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, για τις περιοχές που θα επιλεγούν θα πραγματοποιηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η μελέτη αυτή θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ώστε τα έργα που θα υλοποιηθούν σε αυτές τις γεωγραφικές ζώνες να εξαιρεθούν από την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. 

 

Το συγκεκριμένο «σχήμα» προώθησης των ανανεώσιμων πηγών προβλέπεται από την Κομισιόν, ενώ νωρίτερα ήταν γνωστό με τον όρο των «go-to-areas». Ο καθορισμός «Περιοχών Επιτάχυνσης ΑΠΕ» (Renewable Acceleration Areas (RAAs) περιλαμβάνεται στην Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III), με την οποία υποχρεώνονται όλα τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε χωροθέτηση ανάλογων γεωγραφικών ζωνών. 

 

Πέρα από την υποχρέωση που συνεπάγεται και για τη χώρα μας η συγκεκριμένη Οδηγία, η Ελλάδα έχει εντάξει τον καθορισμό RAAs στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας τα τέλη του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η μελέτη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, εκτιμάται ότι οι πρώτες «Περιοχές Επιτάχυνσης ΑΠΕ» θα έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόβλεψη της RED III έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ήδη από την άνοιξη του 2023, με νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Οι «Περιοχές Επιτάχυνσης ΑΠΕ» μεταφέρθηκαν στη χώρα μας με τον όρο «Περιοχές Πρώτης Επιλογής για ΑΠΕ», ενώ θα πρέπει να βρίσκονται εκτός προστατευόµενων περιοχών του Δικτύου «Natura 2000» και να οριοθετούνται όπου η ανάπτυξη συγκεκριµένης κατηγορίας ή τεχνολογίας τύπων έργων Α.Π.Ε. δεν αναµένεται να έχει σηµαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Με το προεδρικό διάταγµα που θα εγκριθεί η ΣΜΠΕ θα ορίζονται οι όροι ανάπτυξης των έργων

 

ΑΠΕ, η κατανοµή των περιοχών εγκατάστασης και η µέγιστη ισχύς των έργων σε κάθε περιοχή εγκατάστασης. Επίσης, θα εγκρίνονται οι κατευθύνσεις, όροι και τα µέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Με το ίδιο νομοσχέδιο, καθορίστηκε και η πρώτη γεωγραφική ζώνη που θα αποτελέσει «πιλότο» στη χώρα μας για τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής για ΑΠΕ». Πρόκειται για την θαλάσσια περιοχή τμήμα η οποία θα προσδιοριστεί για την ανάπτυξη των πιλοτικών offshore αιολικών ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, εντός της ευρύτερης ζώνης που εκτείνεται νοτίως ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς Σαμοθράκης. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω πιλοτικά πάρκα αναπτύσσονται από τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Motor Oil. 

 

Πηγή: https://energypress.gr/news/ypen-etoimazontai-oi-protes-periohes-epitahynsis-ape-kritiria-ananeosimo-dynamiko-horotaxia

Διαβάστηκε 173 φορές