Μαζικές αναστολές κατεδαφίσεων στην Κρήτη

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 17:43

Διαστάσεις τραγέλαφου τείνει να λάβει το πρόγραμμα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες στο Λασίθι. Οι κατεδαφίσεις στην Ελούντα αναβλήθηκαν, αφού το τοπικό Πρωτοδικείο έδωσε αναστολή στην εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων. Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται η υπόθεση και στην Ιεράπετρα, όπου οι αστυνομικές αρχές προεξοφλούν λαϊκό ξεσηκωμό και ζητούν δεκαήμερη μετάθεση των κατεδαφίσεων, ενώ οι τοπικές αρχές και οι καταστηματάρχες ζητούν αναστολή μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Το προηγούμενο δεκαήμερο, οι τελευταίοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στον αιγιαλό της Ελούντας έσπευσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου και έλαβαν την πολυπόθητη αναστολή στην εκτέλεση της κατεδάφισης, παρότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν τελεσιδικήσει πολλά χρόνια (περισσότερα από δέκα). Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η χάραξη του αιγιαλού το 1988 –δηλαδή η διαδικασία που καθορίζει τα όριά του, άρα ποιος είναι παράνομος και ποιος όχι– ήταν εσφαλμένη και για τον λόγο αυτό έχει κατατεθεί αίτημα επαναχάραξης του αιγιαλού. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι κατασκευές είναι παράνομες, καθώς εκτελέστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια, αλλά και μεταγενέστερες της απόφασης χάραξης. Οι προσφεύγοντες επίσης υποστήριξαν ότι η κατεδάφιση δημιουργεί τετελεσμένα και συνεπακόλουθη οικονομική ζημιά, αλλά και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω του θορύβου, της σκόνης και των σωρών από μπάζα που θα προκύψουν από την κατεδάφιση.

 

Το Πρωτοδικείο Λασιθίου λοιπόν δέχθηκε ότι τα επιχειρήματα των προσφευγόντων στην Ελούντα είναι επαρκή και έτσι έδωσε αναστολή έως τον Απρίλιο, προκειμένου να εξεταστεί η κύρια προσφυγή τους κατά των αποφάσεων κατεδάφισης. Κάπως έτσι σταδιακά οι τέσσερις αναστολές («Πελατειακή προστασία στα αυθαίρετα», «Κ» 19.1.2024) έγιναν τελικά εννέα και η μόνη που απορρίφθηκε ήταν εκείνη που υποβλήθηκε πρώτη. Ετσι παρεμποδίζεται η απελευθέρωση της παραλίας της Ελούντας από τις παρανομίες των παραλιακών καταστημάτων αφού, ακόμα κι αν οι κύριες προσφυγές απορριφθούν, η μετάθεση των κατεδαφίσεων στην έναρξη της τουριστικής σεζόν θα κάνει την υλοποίησή τους εξαιρετικά δύσκολη.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο «πακέτο» κατεδαφίσεων, στην παραλία της Ιεράπετρας, αλλά η αστυνομία προεξοφλεί ξεσηκωμό και ζητάει παράταση.

Μετά την αποτυχία της απόπειρας κατεδάφισης στην Ελούντα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο «πακέτο» κατεδαφίσεων, στην παραλία της πόλης της Ιεράπετρας. Ως είθισται, η υπηρεσία ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές και ζήτησε τη συμβολή τους. «Σας αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ημέρες σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας της Ιεράπετρας υφίσταται τεταμένο κλίμα και τοπική αναστάτωση αναφορικά με τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της εκτέλεσης των σχετικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης στο παραλιακό μέτωπο της πόλης», αναφέρει η απάντηση του αστυνομικού τμήματος Ιεράπετρας. Θα χρειαστεί ειδικός σχεδιασμός καθώς η αστυνομική δύναμη θα πρέπει να αποτελείται από το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου και άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της Κρήτης, καταλήγει η αστυνομία ζητώντας δεκαήμερη παράταση.

 
 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου (λ.χ. Νέα Κρήτη, «Μαζικά ασφαλιστικά μέτρα για τις κατεδαφίσεις»), οι καταστηματάρχες της Ιεράπετρας θα εκμεταλλευτούν το δεκαήμερο για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελούντας, καταθέτοντας μαζικά ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Λασιθίου, ζητώντας να «παγώσει» την εκτέλεση περίπου 50 πρωτοκόλλων κατεδάφισης, όπως ήδη έπραξε στην Ελούντα. Ενδιαφέρον είναι ότι ο Δήμος Ιεράπετρας πρόκειται να προσφέρει νομική στήριξη στους αιτούντες. «Εμείς σαν δήμος έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε τις κατεδαφίσεις. Η νομική μας υπηρεσία συνεργάζεται με τους δικηγόρους των επαγγελματιών για τη συγκέντρωση των εγγράφων που απαιτούνται στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και θα είμαστε στο πλευρό τους», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης ΦραγκούληςΗ «Κ» ζήτησε από τον δήμαρχο Ιεράπετρας να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, ωστόσο χωρίς ανταπόκριση.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε όλο το νησί. Πρώτα κατεδάφισε 20 αυθαίρετα στην προστατευόμενη νήσο Χρυσή και από ένα στις Γούρνες και τις Αλυκές Ελούντας έως τα τέλη της άνοιξης του 2022. Ακολούθως κατάφερε τον Ιούλιο του 2022 να «καθαρίσει» από 73 αυθαίρετα τις εκβολές του ποταμού Καρτερού Ηρακλείου. Ακολούθησαν φέτος η παραλία στο Σίσι Λασιθίου, όπου κατεδαφίστηκαν 18 αυθαίρετα, και ο αρχαιολογικός χώρος στον Μπούφο Σισίου, όπου κατεδαφίστηκαν ακόμη δύο.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562875862/mazikes-anastoles-katedafiseon-stin-kriti/

Διαβάστηκε 78 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 04:42