Αρκαλοχώρι: Περιμένουν αποζημιώσεις, τις αρπάζουν τα… funds

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 11:44
Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου ● Εναν μήνα μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις πραγματοποιούνται οι πρώτοι πλειστηριασμοί για σεισμόπληκτα ακίνητα.

 

Τον αγώνα τους ενάντια στα κοράκια των funds που έχουν βάλει στο μάτι τα σεισμόπληκτα κτίρια στο Αρκαλοχωρίου συνεχίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, βλέποντας για άλλη μια φορά τις προεκλογικές υποσχέσεις να χάνονται στον αέρα.

Προεκλογικά, στην Κρήτη το θέμα των πλειστηριασμών σεισμόπληκτων ακινήτων τέθηκε πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο και από τους κυβερνητικούς βουλευτές δίνονταν ελπίδες για διευθέτηση του θέματος σε συνεργασία με τις τράπεζες. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας ήταν από αυτούς που βάφτηκαν μπλε, όπως και όλη η Κρήτη άλλωστε, και η Ν.Δ. κατέγραψε την πρώτη θέση.

 

Ομως μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, πριν ακόμα κλείσει ένας μήνας από τις εκλογές, ο πρώτος πλειστηριασμός σεισμόπληκτου ακινήτου ήταν γεγονός. Και ακολουθούν κι άλλοι, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος. «Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένουμε περίπου 40 με 50 πλειστηριασμούς που αφορούν σεισμόπληκτα ακίνητα και οικογένειες, κυρίως στο Αρκαλοχώρι αλλά και σε όλη την έκταση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας» λέει ο ίδιος.

«Πρόκειται για ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν πληγεί σοβαρά και φυσικά έχουν χάσει την αξία τους. Ωστόσο, οι τράπεζες και τα funds ζητούν από τους ιδιοκτήτες το 100% της αξίας των δανείων, κάνοντας πως δεν κατανοούν ότι πρόκειται για ειδική περιοχή και για ειδικές δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί», προσθέτει.

Από κυβερνητική πλευρά δεν υπάρχει πλέον κανείς να πιέσει για την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Το ελάχιστο που ζητούν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι είναι να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την αναστολή πλειστηριασμών όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές. Στο Μάτι δόθηκαν συνολικά επτά εξάμηνες παρατάσεις στην αναστολή πλειστηριασμών (δηλαδή 3,5 χρόνια), ενώ στο Αρκαλοχώρι οι πρώτοι πλειστηριασμοί ανακοινώθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο της περιοχής πριν ακόμα ολοκληρωθεί το ένα και μοναδικό εξάμηνο αναστολής που δόθηκε.

Οι κάτοικοι που έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τώρα απειλούνται και με πλειστηριασμούς πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ανοιχτή συνέλευση ώστε να βρουν τρόπους αντίδρασης.

Επιτροπή διεκδίκησης

Στις πρώτες αποφάσεις ήταν η σύσταση επιτροπής φορέων τόσο από την περιοχή όσο και από τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, ώστε να υπάρξει συντονισμένη διεκδίκηση. Εκτός από τον σύλλογο των σεισμοπλήκτων, στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού καθώς και εμπορικοί σύλλογοι αλλά και ο τοπικός Δήμος. Στόχος είναι η επαφή με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για την επίτευξη νομοθετικής ρύθμισης που θα ανακόψει το κύμα των επερχόμενων πλειστηριασμών δίνοντας ανάσα στους κατοίκους.

Από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 έχουν περάσει 22 μήνες και περίπου 700 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν στα κοντέινερ. Πάνω από 1.000 σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ περίπου 8.000 είναι τα ακίνητα που έχουν υποστεί σοβαρές ή ελαφρότερες ζημιές και περιμένουν αποζημιώσεις. Μέχρι πριν από έναν μήνα λιγότεροι από 20 φάκελοι είχαν προωθηθεί μέχρι το στάδιο του τελικού ελέγχου και των υπογραφών ώστε να λάβουν οι δικαιούχοι χρήματα για την ανοικοδόμηση ή για την επισκευή των περιουσιών τους. Και ενώ η διαδικασία αυτή προχωρά με ρυθμούς χελώνας, η άλλη πλευρά, των funds, προχωρά με ταχύτατο ρυθμό στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη προστατευτικού πλαισίου για τους ανθρώπους που επλήγησαν, τους «συντοπίτες» του, όπως τους είχε αποκαλέσει την επόμενη μέρα του σεισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτοτε βέβαια ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ξανά στο Αρκαλοχώρι…

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/398965_perimenoyn-apozimioseis-tis-arpazoyn-ta-funds

 

 

Διαβάστηκε 186 φορές