Ψηφιακά οι άδειες περίπου 3,5 εκατ. κτιρίων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 06:45

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανέθεσε σε κοινοπραξία την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών περίπου 3,5 εκατ. κτιρίων σε 288 δήμους. Το τιτάνιο έργο, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη σάρωση όλων των αρχείων που συνοδεύουν μια οικοδομική άδεια έως το 2018, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα e-adeies.

 

Η σύμβαση υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας Vodafone – Panafon, Netcompany – Intrasoft και Nova Telecommunications and Media. Το έργο αφορά τις πολεοδομίες όλης της χώρας πλην εκείνων της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Ηρακλείου, Πάτρας, Τρικάλων και Καλαμαριάς, η ψηφιοποίηση των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο διαφορετικού έργου (του ψηφιακού χάρτη) και του Αγίου Ορους.

Το έργο σάρωσης των αρχείων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο περιλαμβάνει τη σάρωση περίπου 3,5 εκατ. αδειών δόμησης και 43,6 εκατ. τοπογραφικών διαγραμμάτων, διαγραμμάτων κάλυψης, κατόψεων, όψεων και στατικών σχεδίων (τα σχέδια που συνοδεύουν μια οικοδομική άδεια). Υπολογίζεται ότι, με βάση την απογραφή κτιρίων του 2011, τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν περίπου σε 3,5 εκατομμύρια κτίρια. Επίσης ο ανάδοχος θα αναλάβει να προσθέσει «μεταδεδομένα» στα ψηφιακά έγγραφα (ώστε να μπορεί να γίνει αναζήτηση σε αυτά) και να τα αντιστοιχίσει σε επίπεδο οικοπέδου (όπου αυτό είναι εφικτό). Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους: ή με τις συντεταγμένες που περιγράφουν το ακίνητο (στις νεότερες άδειες) ή με τον «γεωεντοπισμό» τους στο υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

 

Η σύμβαση έχει ιδιαίτερα σημαντικό προϋπολογισμό, 112,1 εκατ. ευρώ – μάλιστα, το ΤΕΕ έχει δικαίωμα να αυξήσει μονομερώς το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης έως και 50%. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Το έργο διεκδίκησαν δύο κοινοπραξίες (η έτερη ήταν η ΤΕΡΝΑ – Fotagonled – Master) αλλά σύμφωνα με το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι μία από τις εταιρείες της επικρατούσας κοινοπραξίας υλοποίησε το έργο της ηλεκτρονικής πολεοδομίας ΙΙΙ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο υπέγραψε ακόμη μία σύμβαση η οποία ανήκει στο ίδιο, ευρύτερα, έργο: τη δημιουργία μητρώου κτιρίων σε 32 δήμους. Το έργο, προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η Netcompany – Intrasoft. Οι ανάδοχοι θα δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο χαρτογραφικό υπόβαθρο μέσω του οποίου θα καταγραφεί επακριβώς το εμβαδόν των κτιρίων στις περιοχές αυτές. «Η πληροφορία αυτή, σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρισμένα στοιχεία της βάσης δημοτικών τελών και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ», αναφέρεται.

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562448419/psifiaka-oi-adeies-peripoy-3-5-ekat-ktirion/

Διαβάστηκε 184 φορές