Σε καθεστώς προστασίας ο Παλίγκρεμνος – Διαβεβαίωση απο το ΥΠΕΝ για άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 13:27

Ο Παλίγκρεμνος, αυτό το μνημείο της φύσης και ένας από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης με μεγάλη ιστορική αξία και ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, μπαίνει σε καθεστώς προστασίας με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, το υπουργείο έδωσε το “πράσινο φώς” βασιζόμενο στα όσα αναφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στη μελέτη του με την οποία επιχειρηματολογεί επιστημονικά για την ανάγκη χαρακτηρισμού του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου Μνημείου της φύσης – προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού.

 

Ο κ. Ταταράκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, ο οποίος του γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, που ακύρωσε την οικοδομική άδεια που είχε λάβει η επενδυτής από την Υπηρεσία Δόμησης Ρεθύμνου και έβαλε τίτλους τέλους στα σχέδια για κατασκευή υπόσκαφης τουριστικής μονάδας στο βράχο του Παλίγκρεμνου.

 

Έτσι, αυτό που ήταν ζητούμενο για όλους όσοι εδώ και ένα χρόνο έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα για να αναδείξουν την αξία της περιοχής και την ανάγκη θεσμικού πλαισίου προστασίας και χαρακτηρισμού της ώς μνημείο της φύσης, φαίνεται πως γίνεται πράξη.

 

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου σε δήλωσή του εκφράζει την ικανοποίηση του για τη θετική εξέλιξη που δικαιώνει, όπως είπε, τον μεγάλο αγώνα που έδωσε ο δήμος με τις υπηρεσίες του, οι φορείς και οι συλλογικότητες. Ο κ. Ταταράκης, μιλώντας στον Team FM 102 και την «Πρώτη Γραμμή» επανέλαβε πως «δεν είμαστε ενάντια στις επενδύσεις. Ήμασταν αντίθετοι σε μία επένδυση ακριβώς πάνω στον βράχο. Αυτό ήταν το πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων και τελικά δικαιωθήκαμε».

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως με αφορμή την περίπτωση του Παλίγκρεμνου άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις επενδύσεις και τη δόμηση σε περιοχές φυσικού κάλλους. Μια συζήτηση που έφερε στο προσκήνιο τα νομοθετικά κενά και τα “παραθυράκια”, την απουσία μηχανισμού ελέγχου, τα ΣΧΟΑΑΠ, την ανάγκη να τεθούν όρια στην ανεξέλεγκτη δόμηση. Μια συζήτηση που μας κάνει να αναλογιστούμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και τι όρια βάζουμε – αν βάζουμε.

 

Πρακτικά, με την έκδοση της υπουργικής απόφασης, στον Παλίγκρεμνο θα μπουν αυτά τα όρια σε μια περιοχή εμβληματική, ένα σημαντικό τοπόσημο που πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο.

 

Στο μεταξύ, ο κ. Ταταράκης ενημερώθηκε ακόμα πως ο δήμος Αγίου Βασιλείου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Antinero. Αυτό σημαίνει ότι «θα γίνει καθαρισμός του φοινικόδασους του Πρέβελη, του δάσους του Κισσού και του δάσους του Άη Γιάννη» κι εκτιμάται ότι ως το τέλος του Μάη θα γίνει η έναρξη των εργασιών.

 

Χαρά Βηλαρά

 

Πηγή: https://www.goodnet.gr/news-item/se-kathestos-prostasias-o-paligkremnos-diabebaiosi-apo-to-ypen-gia-amesi-ekdosi-tis-upourgikis-apofasis.html

Διαβάστηκε 232 φορές