Ηχηρό «ΟΧΙ» στη λειτουργία γυψορυχείου στο Στόμιο από κατοίκους της Κισάμου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 07:16

Την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο λειτουργίας γυψορυχείου στο Στόμιο της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου εξέφρασαν σήμερα, Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ολιγόλεπτο συμβολικό κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί προς το Ελαφονήσι.

 

Ενάντια στη λειτουργία γυψορυχείου έχουν ήδη ταχθεί ο Δήμος Κισάμου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης επισήμανε σήμερα ότι η Δημοτική Αρχή ήταν και παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο αδειοδότησης γυψορυχείου στην περιοχή, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική. Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης έκανε λόγο για «παράνομα λατομεία που λειτουργούσαν στο παρελθόν» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη του τόπου με έμφαση στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κισάμου έχει, κατ’ επανάληψη, υπογραμμίσει ότι «το θέμα της εξόρυξης γύψου, ενός φθηνού σημειωτέον υλικού, έχει ξεκινήσει πριν 15 χρόνια και έχει απασχολήσει τον πρώην Δήμο Ιναχωρίου και νυν Δήμο Κισάμου, ο οποίος με συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας λατομείου εξόρυξης γύψου, διότι έρχεται απόλυτα σε σύγκρουση με τις χρήσεις γης, την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και την τουριστική άνοδο, οι οποίες καλύπτουν τις θέσεις εργασίας και το 90% και πλέον του εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων».

 

«Επιπλέον η εξόρυξη γύψου στο Στόμιο, έρχεται σε αντίθεση με τη Χωροταξική Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή για αναπτυξιακούς, χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Να σημειωθεί, ότι όλη η τοπική κοινωνία, οι σύλλογοι μέσα από την ΕΠΟΦΕΚ, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισσάμου, η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, όλοι οι βουλευτές του νομού Χανίων καθώς και η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη λειτουργία λατομείων στην εν λόγω περιοχή», τονίζει ο Δήμος Κισάμου.

 

Στο ίδιο πνεύμα και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο οποίος με επιστολή του προς τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη έχει τονίσει ότι «θα προκαλέσει τεράστιες δυσμενείς και απρόβλεπτες άμεσες και μελλοντικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου».

 

 

«Το πρώτο λοιπόν το οποίο, φρονούμε, θα διαταραχθεί και θα πληγεί, σε περίπτωση αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων λειτουργίας λατομείων στην περιοχή, είναι οι δύο πυλώνες – πνεύμονες ζωής του τόπου. Ο αγροτικός και ο τουριστικός. Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν κυρίως όμως οι συνέπειες από τη διαδικασία εξόρυξης – μεταφοράς του υλικού κ.λπ., ως και ότι όλο αυτό συνεπάγεται, είναι φανερό ότι θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες τόσο στον τουρισμό, όσο και στις αγροτικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής», σημείωνε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Αμφιλόχιος (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

 

 

Καλέσματα στη σημερινή κινητοποίηση απηύθυναν ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κισάμου, «ώστε να εκφράσουν την καθολική τους άρνηση στην ενδεχόμενη αδειοδότηση για την εξόρυξη γύψου».

 

 

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Κισάμου σημειώνει ότι «στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση που οργανώνουν αγροτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της περιοχής του πρώην Δήμου Ιναχωρίου την Κυριακή 5 του Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον. Η επικείμενη αδειοδότηση για λατομείου γύψου στην περιοχή, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα. Καλούμε τον λαό της Κισάμου να παρευρεθεί και να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο για την περιοχή μας».

 

Πηγή: https://hania.news/2022/06/05/%ce%b7%cf%87%ce%b7%cf%81%cf%8c-%ce%bf%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b3%cf%85%cf%88%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%af/?fbclid=IwAR0r53LFmtepFWp8GVnlrVPd22NfIZvFcNRnQWUL1hOOKTY_KFDRP-RaCxk

Διαβάστηκε 351 φορές