Εγκρίθηκε το ΣΟΑΠ του Δήμου Ηρακλείου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 07:07

Ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα της Λότζια παίρνει σάρκα και οστά, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), για την οποία χρειάστηκαν υπογραφές τριών υπουργείων και μια μακρά διαδικασία επεξεργασίας των όσων προβλέπει.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτήθηκαν πέντε χρόνια,  για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη δημοσίευση στο ΦΕΚ, που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού στον οποίο έχει επενδύσει η δημοτική Αρχή για να βάλει το δικό της αναπτυξιακό αποτύπωμα.

 

Η είδηση της δημοσίευσης του ΦΕΚ γνωστοποιήθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Κουράκη, ο οποίος σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή συνέβαλε στη συγκέντρωση δύο υπουργικών υπογραφών (του Άδωνη Γεωργιάδη και της Λίνας Μενδώνη) από τις τρεις που έπρεπε αθροιστικά να συγκεντρωθούν.

 

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοτική Αρχή να ανακοινώσει και επίσημα τα επόμενα βήματα του διαχειριστικού σχεδίου που πρόκειται να δρομολογήσει, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΣΟΑΠ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξηγήσεις που θα κληθεί να δώσει σε σχέση με τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης η οποία ουσιαστικά «καπελώνεται» μέσω του εν λόγω σχεδίου.

 

Το εγκεκριμένο σχέδιο “καπελώνει” την ακριβοπληρωμένη & “στοιχειωμένη” μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης

 

Όπως είναι γνωστό, για τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης έχουν δαπανηθεί πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά, ενώ εμφανίζει και υψηλό ποσοστό ωριμότητας σε επίπεδο σχεδιασμού. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς πολιτικές δεσμεύσεις ότι  η μελέτη ανάπλασης θα ολοκληρωθεί και θα οδηγηθεί σε ΦΕΚ, η δημοτική Αρχή επέλεξε να προτάξει το ΣΟΑΠ που λειτουργεί πατερναλιστικά ως χωροταξικό εργαλείο, στο αντικείμενο της μελέτης ανάπλασης την οποία ουσιαστικά και απονευρώνει…

 

Σε αυτή τη φάση ωστόσο, αυτό που τονίζει η πλευρά της δημοτικής Αρχής είναι ότι με την έγκριση του ΣΟΑΠ ο Δήμος Ηρακλείου έχει στα χέρια του ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλαίσιο  ένα μέρος του οποίου θα το υλοποιήσει μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

 

Στο ΣΟΑΠ θα περιλαμβάνονται, όμως, επιπλέον για όλο τον δήμο Ηρακλείου πρόσθετα έργα και δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από άλλες πηγές του ΣΕΣ 2014 – 2020 αλλά και μέσω εθνικών πόρων,  συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και χορηγιών.

 

Στο πλαίσιο του ΣΟΑΠ και μέσα από τη διαβούλευση που έχει γίνει, θα δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα δράσης μέσα από το οποίο θα αξιοποιηθούν και θα αναδειχτούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της πόλης  όπως το λιμάνι του Ηρακλείου και το παράκτιο μέτωπο, ο  αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού.

 

Επίσης βασική στόχευση του προγράμματος είναι ο  αναπτυξιακός σχεδιασμός σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές καθώς και στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, ενώ ταυτόχρονα θα ενδυναμώσουν τη σύνδεση του λιμανιού και του παράκτιου μετώπου με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού καθώς και με επιμέρους ζώνες ιστορικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Εντός των ορίων του ΣΟΑΠ περιλαμβάνονται 16 Πολεοδομικές Ενότητες (ΠΕ) εκ των οποίων οι 11 ΠΕ εντάσσονται και εντός της περιοχής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης- ΒΑΑ, στο σύνολο της έκτασής τους ή σε τμήμα της.

 

Οι περιοχές αυτές είναι η Αμμουδάρα, περιφερειακό κέντρο,  τα Καμίνια η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Μηνάς ο Άγιος Τίτος, η περιοχή Βαλιδέ Τζαμί (ευρύτερη περιοχή της πλ. Κορνάρου) το ανατολικό κέντρο, οι περιοχές  Χρυσοπηγή -Πόρος -Κατσαμπάς , Δημοκρατίας – Ανάληψη, η συνοικία  Μπεντεβή, ο Κάτω Κατσαμπάς – Μετόχι Παπά Τίτου Παγκρήτιο, ο Άγιος Ιωάννης,και τέλος η περιοχή των Μεσαμπελιών και της Φορτέτσας.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στα όρια του  ΣΟΑΠ εντάσσονται και οι ζώνες προστασίας Α και Β του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού.

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, “για την επίτευξη του οράματος – στρατηγικού στόχου για τον Δήμο Ηρακλείου διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ΣΟΑΠ, πολυτομεακό πρόγραμμα με συνδυασμένες πολλαπλασιαστικές παρεμβάσεις τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται σε άξονες στρατηγικής για το σύνολο της περιοχής εφαρμογής του ΣΟΑΠ, όπου περιλαμβάνεται και η περιοχή εφαρμογής ΒΑΑ.

 

Η πρόκληση είναι η αναβάθμιση και ανάπτυξη του κεντρικού αστικού πυρήνα, όπως αυτός προσδιορίζεται από το παράκτιο μέτωπο της πόλης του Ηρακλείου και την παλιά πόλη. Επισημαίνεται η προτεραιότητα για αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου και βελτίωση της σύνδεσής του με την πόλη ώστε να αναδειχθεί η κεντρική περιοχή σε μητροπολιτικό κέντρο διαπεριφερειακής εμβέλειας με άξονα την έρευνα, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, καθώς και το ισχυρό κέντρο κρουαζιέρας στην περιοχή της Μεσογείου.

Πηγή: https://www.patris.gr/2020/02/22/sta-cheria-tis-lotzia-to-anaptyxiako-ergaleio/

Διαβάστηκε 701 φορές