Διόδια στο ΒΟΑΚ;

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 07:41

Φαίνεται ότι οι εκβιασμοί ενίοτε "ωριμάζουν". Δείτε πως ξεκίνησε το θέμα το 2005, όταν όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΠΑΣΟΚ πρότειναν να μπει ο ΒΟΑΚ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τι γράφαμε εμείς τότε.

 http://www.amak.tee.gr/Deltio/deltio163.htm

 

«Ναι μεν αλλά» λένε στην πιθανότητα διοδίων στο βόρειο οδικό άξονα οι Κρητικοί. 

Παρά τη γενικότερη αντίληψη που επικρατεί ότι η επιβολή διοδίων στο βόρειο οδικό άξονα αποτελεί «κόκκινο πανί» για την πλειονότητα των κατοίκων του νησιού, αυτό δεν αποτυπώνεται σε ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία Prorata από τις 25 Μαΐου έως και τις 12 Ιουνίου. 

Με βάση την έρευνα, οι Κρητικοί θα ήθελαν έναν σύγχρονο οδικό άξονα που θα ήταν απόλυτα ασφαλής. Εφόσον μπορούσε να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια σε ένα νέο οδικό δίκτυο, οι Κρητικοί δεν θα είχαν αντίρρηση να πληρώνουν διόδια για τη μετακίνησή τους, αρκεί βέβαια το ύψος τους να μην ήταν απαγορευτικό. Ως ενδεικτικό ποσό για τη μετακίνησή τους από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά οι ερωτηθέντες ορίζουν κατά μέσο όρο τα 5 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, οι Κρητικοί στο συντριπτικό ποσοστό του 66% υποστηρίζουν ότι θα επέλεγαν να μετακινηθούν σε ένα νέο αυτοκινητόδρομο που θα παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μείωνε τη διάρκεια των μετακινήσεων, στην περίπτωση που υπήρχαν διόδια σε αυτόν έναντι του σημερινού κεντρικού οδικού άξονα. Συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξεως του 46% δηλώνει σίγουρα ναι, ενώ ένα 20% ακόμα δηλώνει μάλλον ναι. Μάλλον όχι και σίγουρα όχι δηλώνει ένα ποσοστό της τάξης του 30%. 

Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά στην ερώτηση αν οι κρητικοί επέλεγαν να μετακινηθούν σε ένα νέο αυτοκινητόδρομο από το Ηράκλειο ως τα Χανιά. 

Το 69% των κατοίκων των Χανίων δηλώνει πως θα πλήρωνε διόδια εφόσον η ποιότητα και ο χρόνος μετακινήσεων μειώνονταν σημαντικά. Το ποσοστό των κατοίκων του Ηρακλείου είναι ελάχιστα χαμηλότερο (βρίσκεται στο 67%), ενώ 65% των κατοίκων του Λασιθίου λέει «ναι» στη βελτίωση με διόδια του άξονα «Ηράκλειο – Χανιά». Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου δέχονται την επιβολή διοδίων για έναν ασφαλή και γρηγορότερο οδικό άξονα σε ποσοστό της τάξης του 61 %. 

Αναφορικά με τη διαδρομή Ηράκλειο -Ρέθυμνο, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ως «αποδεκτό» ποσό διοδίων την τιμή από 2,20 € έως και 2,60 €. Για την απόσταση Ρέθυμνο – Χανιά αντίστοιχα οι ερωτηθέντες θεωρούν λογική μια τιμή από 1,90 € έως 2,40 €. 

Ενδιαφέρον στο πλαίσιο της έρευνας παρουσιάζουν και στοιχεία πέρα από τις «καθαρές» ερωτήσεις για την τοποθέτηση ή όχι διοδίων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 55% δηλώνουν πως αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο βόρειο οδικό άξονα, εξαιτίας του υψηλού κόστους καυσίμων. Ενα ποσοστό 46% επίσης (δηλαδή ένας στους δύο οδηγούς) υποστηρίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το βόρειο οδικό άξονα είναι ο φόβος ατυχήματος. 

Περισσότεροι από 8 στους 10 οδηγούς επιπρόσθετα δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από το οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα 42% των οδηγών δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι, ενώ ακόμα 40% δηλώνουν όχι και τόσο ικανοποιημένοι. 

Αντίστοιχα υψηλά είναι τα πσοσοτά των οδηγών που δηλώνουν ανασφαλείς κατά τη διάρκεια οδήγησης στον βόρειο οδικό άξονα. Το ποσοστό αγγίζει το 86%. 

Αναφέρεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τυχαία σταθμισμένη δειγματοληψία 1.700 ατόμων, με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Η έρευνα κάλυπτε οδηγούς οχημάτων σε όλη την περιφέρεια της Κρήτης, ενώ σε αυτή συμμετείχαν συνολικά 29 ερευνητές και δύο επόπτες. 

A) Συντριπτικά τα ποσοστά υπέρ διοδίων με προϋπόθεση την ασφάλεια και την ταχύτητα των μετακινήσεων - B) Επτά στους δέκα δέχονται τα διόδια για να είναι ασφαλείς - Γ) Έως 2,60 ευρώ δέχονται να πληρώσουν οι ερωτηθέντες για την απόσταση Ηράκλειο - Ρέθυμνο

A) Συντριπτικά τα ποσοστά υπέρ διοδίων με προϋπόθεση την ασφάλεια και την ταχύτητα των μετακινήσεων - B) Επτά στους δέκα δέχονται τα διόδια για να είναι ασφαλείς - Γ) Έως 2,60 ευρώ δέχονται να πληρώσουν οι ερωτηθέντες για την απόσταση Ηράκλειο - Ρέθυμνο

 

πηγή: http://www.patris.gr/articles/318187/196665?PHPSESSID=64f3httscgsdbbt272n65hg7c7#.WV9quWhLfGg

Διαβάστηκε 2830 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 07:56