Όλες οι ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 21:13

Ως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί στο νέο υπερταμείο όλες οι ΔΕΚΟ που ελέγχονται από το Δημόσιο, ενώ ειδική αναφορά υπάρχει για την ένταξη της ΕΚΧΑ, της εταιρείας που έχει την ευθύνη για την εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Αυτό προβλέπεται στο Τεχνικό Μνημόνιο Κατανόησης, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς στις 16 Ιουνίου, αλλά έγινε γνωστό χθες.

Εκτός από τις έξι εταιρείες που έχουν ήδη υπαχθεί στην αρμοδιότητά του, ώς τον Σεπτέμβριο η ελληνική πλευρά πρέπει να μεταφέρει στο Υπερταμείο άλλες οχτώ -καθοριστικής σημασίας- επιχειρήσεις.

Περιλαμβάνονται η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, οι δύο εταιρείες ύδρευσης που καλύπτουν τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη περίπτωση το Δημόσιο διαθέτει το 34,03%, ενώ παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ το 27,3%, παρά την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι πρέπει να κατέχει πλειοψηφικό πακέτο.

Στην ΕΥΑΘ το Δημόσιο κατέχει το 50,97% και το 23,3% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ 5,4% ανήκει στη γαλλική Suez.

Με ερωτηματικό η ΔΕΗ

Στον κατάλογο υπάρχουν ακόμη η «Αττικό Μετρό», που ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και έχει την ευθύνη για την κατασκευή των δικτύων στην πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι «Κτιριακές Υποδομές» που κατασκευάζουν υποδομές για σχολεία, νοσοκομεία και σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο κατάλογος συμπληρώνεται από δύο εταιρείες από τον τομέα της εθνικής άμυνας (ΕΒΟ και ΕΛΒΟ), ενώ μπερδεμένο είναι το «κουβάρι» για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Προβλέπεται η υπογραφή MοU, στο οποίο θα καθορίζεται η διαδικασία αποκοπής του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Αντικρουόμενες πληροφορίες υπάρχουν για το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που διαχειρίζεται το Δημόσιο.

Ορισμένες πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αφού περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 19 ιδιωτικοποιήσεων του Απριλίου, από τον οποίο όμως έχουν ήδη αφαιρεθεί τα ΕΛΤΑ.

Υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι οδεύει προς το Υπερταμείο, σχέδιο που φαίνεται να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην DT που κατέχει το 40% των μετοχών και το Δημόσιο που έχει περιοριστεί στο 10%, αλλά συμμετέχει επί ίσοις όροις στη διοίκηση του ΟΤΕ.

πηγή : η εφημερίδα των συντακτών

http://www.efsyn.gr/arthro/oles-oi-deko-sto-ypertameio

Διαβάστηκε 2475 φορές