Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον διευθυντή της Ηλέκτωρ στην Κύπρο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 21:36

 

Δημοσιεύθηκε: 07 Μαρτίου 2016 - 13:36

 

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον διευθυντή της Ηλέκτωρ στην Κύπρο

 

Το ένταλμα εκδόθηκε στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο, μετά τις καταγγελίες για λειτουργία κυκλώματος που υπερχρέωνε τις τοπικές αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

 

Η κυπριακή αστυνομία αναζητεί τον γενικό διευθυντή της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Ηλέκτωρ, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, Γιάννη Κοκότση, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

 

Το ένταλμα εκδόθηκε στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο, μετά τις καταγγελίες για λειτουργία κυκλώματος που υπερχρέωνε τις τοπικές αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

 

Για την υπόθεση τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση, με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου, ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα, και τρεις υπάλληλοι της διαχειρίστριας εταιρείας.

Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέχει η αστυνομία, οι δήμοι και οι κοινότητες πλήρωναν από 28 έως 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που εναπόθεταν στον ΧΥΤΑ Πάφου, ενώ το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ.

 

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 6 χρόνων. Ο τέως δήμαρχος Πάφου εξακολουθεί να αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση που του υποβλήθηκε.

 

Τα τέσσερα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, Χρήστος Χριστοδούλου, έκανε αποδεκτό το αίτημα της αστυνομίας, λέγοντας πως τυχόν απόλυση των υπόπτων δυνατό να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο της αστυνομίας, με τον επηρεασμό μαρτύρων, ενώ υπολείπεται και άλλο ανακριτικό έργο.

 

Επεσήμανε, ωστόσο, πως η ελευθερία του ατόμου δεν πρέπει να στερείται και πως πρέπει η αστυνομία να αξιοποιήσει για τις έρευνές της και το "λεπτό".

 

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, ο οποίος προΐσταται της ανακριτικής ομάδας, τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2008-2015 στην Επαρχία Πάφου και Λευκωσία. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και πως για την ολοκλήρωσή του αναμένεται να ληφθούν ακόμη 75 περίπου καταθέσεις από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο και αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Ηλέκτωρ, υπαλλήλους του ΧΥΤΑ, το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, το ΔΣ του ΧΥΤΑ και άλλα πρόσωπα.

 

Ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας είπε πως σε γραπτή κατάθεση που λήφθηκε, αναφέρεται ότι η μονάδα του ΧΥΤΑ Πάφου τυγχάνει διαχείρισης από το 2005, με δεκαετές συμβόλαιο, από την ιδιωτική εταιρεία Ηλέκτωρ, το οποίο έχει λήξει στις 14.7.2015. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ανέφερε στο δικαστήριο, διαχειρίζεται τη μονάδα μέχρι και την 1/3/2016, αφού της έχει δοθεί από το συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου εξάμηνη παράταση συμβολαίου μέχρι και 14.1.2016. Για το διάστημα, σημείωσε, από 15.1.2016 μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε συμβόλαιο.

 

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως με βάση τη μαρτυρία που εξασφάλισε η αστυνομία, ο τέως δήμαρχος Πάφου και τέως πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου, Σ. Βέργας, και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου "είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας".

 

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, πρόσφατα αποφασίστηκε να μην πληρώνονται τα τιμολόγια που ο Δήμος Πάφου οφείλει προς τον οργανισμό του ΧΥΤΑ αφού διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στις οποίες καλούνταν να πληρώσουν οι δήμοι και οι κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την ιδιωτική εταιρεία Ηλέκτωρ κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ Πάφου, τη στιγμή που -σύμφωνα με τη μαρτυρία- το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ τον τόνο.

 

Στην όλη υπόθεση, αναφέρθηκε, κατονομάζεται και η ιδιαιτέρα γραμματέας του καταζητούμενου, Γιάννη Κοκότση.

 

Σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ, το οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία για το ποσό του 1.700.000 ευρώ, ένας εκ των υπόπτων ανέφερε ότι «έγινε απευθείας ανάθεση στην πιο πάνω εταιρεία χωρίς διαγωνισμό. Η επέκταση στοίχισε στην εταιρεία γύρω στις 600.000 με 700.000 ευρώ και το καθαρό κέρδος που αποκόμισε η εταιρεία ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ».

 

Πηγή: http://m.euro2day.gr/1404680/article.aspx

 

Διαβάστηκε 2153 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 16:58