Αντικειμενικές αξίες: Τα οφέλη από το διπλό ψαλίδισμα

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 12:28

Από 5% έως και 20,59% μειώνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ θα ακολουθήσει και νέα «προσαρμογή» ώς το τέλος του χρόνου.

Με την ίδια απόφαση, χαμηλώνουν σε ποσοστό 15% και οι συντελεστές εμπορικότητας των δρόμων προκαλώντας «ανακούφιση» στην αγορά.

Η «διόρθωσή» τους κρίθηκε απαραίτητη από τη στιγμή που η οικονομική κρίση απαξίωσε πολλές εμπορικές «πιάτσες», διατηρώντας από την άλλη την αντικειμενική αξία των καταστημάτων στα ύψη.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από τις 21 Μαΐου του 2015. Ως εκ τούτου, οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αναδρομικό επανυπολογισμό δεκάδων φόρων και τελών που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Oι μειώσεις στις αντικειμενικές σε περιοχές της Αττικής

Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα θα αποκτήσει νέα μειωμένη αντικειμενική αξία καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πολύ ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 4.150 ευρώ το τετραγωνικό να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις-αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

Ετσι οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται, αλλά όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Οι αντικειμενικές τιμές είναι προσωρινές. Θα λήξουν στο τέλος του έτους, αφού σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό από το 2017 θα εφαρμοστεί ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές.

Τότε θα αλλάξει πλήρως και ο φόρος ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται πλέον σε νέες τιμές που θα προσεγγίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Aπό το 2007 ώς σήμερα

Οι μειώσεις στις τιμές ζώνης

Αλλωστε με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η μείωση των εμπορικών τιμών από το 2007 ώς σήμερα είναι περίπου 39%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι και οι νέες αντικειμενικές αξίες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών, χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές τους.

Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν νέες, μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

1. Για το 43% των ακινήτων όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες, όπως επίσης και για το 0,25% των ακριβών ακινήτων όπου οι τιμές ζώνης ξεπερνούν τα 4.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

2. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από 5% και φτάνουν μέχρι 20,59%. Ειδικότερα οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

◼ Σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται από 650 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό οι τιμές μειώνονται από 5,26% έως 10%.

◼ Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.050 έως 1.500 ευρώ η μείωση είναι 14,29% έως 17,39%.

◼ Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.550 έως 2.000 ευρώ καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις των αντικειμενικών αξιών. Ειδικότερα η μείωση κυμαίνεται από 16,67% έως 20,59%. Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης καταγράφεται στην τιμή ζώνης των 1.700 ευρώ η οποία περιορίζεται στα 1.350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

◼ Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.050 έως 2.600 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση κυμαίνεται από 17,31% έως 19,57%.

◼ Σε περιοχές από 2.650 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση θα είναι μέχρι 16,98%.

◼ Σε περιοχές από 3.050 έως 3.600 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση ξεκινά από 9,84% και φτάνει το 16,67%.

◼ Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 3.650 έως 4.000 ευρώ η μείωση των τιμών ζώνης κυμαίνεται από 5% έως 5,48%.

Από την ανωτέρω κλίμακα διαπιστώνουμε ότι στις ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες έως και 50% από τις εμπορικές τιμές το υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να τις μειώσεις κατά μέσο όρο 5% ή να τις διατηρήσει αμετάβλητες.

Συντελεστές εμπορικότητας

Αντίθετα στις φτηνές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν αμετάβλητες ή προβλέπονται μειώσεις έως και 7,69% όταν η εμπορική αξία είναι σημαντικά υψηλότερα από την αντικειμενική, καθώς το υπουργείο Οικονομικών για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους δεν θέλει να επιβαρύνει τις κοινωνικές ομάδες σε αυτές τις περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από την κρίση.

Οι 20 φόροι και τέλη που επηρεάζονται

Η 20άδα των φόρων που επηρεάζονται από τη μείωση των αντικειμενικών:

1. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης κατοικίας-επαγγελματικής στέγης

2. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη (α’ + β’ κατοικία)

3. Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο

4. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 300.000 ευρώ

5. Τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα + οικόπεδα)

6. Φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών

7. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

8. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων

9. Φόρος χρησικτησίας ακινήτων

10. Φόρος ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων)

11. Φόρος διανομής ακινήτων

12. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων

13. Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη-μεταγραφή συμβολαίων)

14. Πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων

15. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων

16. Φόρος δωρεάς ακινήτων

17. Τέλος εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

18. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων κ.λπ.

20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχ. πόλεων (Ν.1337/83)

πηγή : Η εφημερίδα των συντακτών

Διαβάστηκε 2847 φορές