Εισήγηση ΑΜΑΚ στην Αντιπροσωπεία: «Λειτουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - μη κρατικά ΑΕΙ.» στις 28-02-2024

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 08:43

Εισήγηση και Σχέδιο Απόφασης ΑΜΑΚ

Για το θέμα: «Λειτουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - μη κρατικά ΑΕΙ.».

Κατά τη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας στις 28-02-2024

Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους για μια πιο ισότιμη κοινωνία!

Στις 11 Απριλίου 1964 ανακοινώνεται στην Ελλάδα η υποχρεωτική εκπαίδευση, η δωρεάν χορήγηση βιβλίων, το ακαδημαϊκό απολυτήριο και η δημοτική γλώσσα. Μέχρι τότε οι μαθητές και οι φοιτητές πλήρωναν τα δίδακτρα και αγόραζαν και τα βιβλία, ενώ  η εγγραφή φοιτητών στο πανεπιστήμιο, αντιστοιχούσε σε έναν μισθό δημοσίου υπαλλήλου. Τα μισά παιδιά της εποχής ήταν αναλφάβητα. Το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού που προηγήθηκε, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα κατά την τελευταία 15ετία, το ΕΜΠ λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63,6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36% και αριθμό σπουδαστών αυξημένο κατά 20,7%, ενώ διαρκώς εισάγονται δίδακτρα για μεταπτυχιακά ή άλλες χρεώσεις.

Στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, τα πανεπιστήμια αποτελούν το σημαντικότερο μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανέλιξης. Στο παρελθόν, η δυνατότητα βελτίωσης της κοινωνικής θέσης και της οικονομικής κατάστασης των πολιτών ήταν από πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Το μέλλον των πολιτών και η πιθανή  ευημερία τους ήταν προδιαγεγραμμένα από τη γέννησή τους. Ακόμα και όταν υπήρχαν τα πανεπιστήμια, αυτά ήταν ακριβά και η πρόσβαση περιορίζονταν σε πολίτες των ανώτερων τάξεων. Μέσα στον 20ο αιώνα η κατάσταση αυτή ανατράπηκε, οι δημοκρατικές διεκδικήσεις οδήγησαν σε κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις και  έδωσαν τη δυνατότητα  της καθολικής πρόσβασης  στα πανεπιστήμια. Αυτό άλλαξε όλη την κοινωνία και τις σύγχρονες οικονομίες. Η ανάπτυξη και η πρόοδος στις επιστήμες και στα γράμματα επιταχύνθηκε, καθώς αυτή δεν βασιζόταν πλέον μόνο σε μια μειοψηφία πλούσιων αριστοκρατών. Εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο με τις ανακαλύψεις τους, σημαντικοί επιστήμονες, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων αναδείχθηκαν από όλες τις κοινωνικές τάξεις, καθώς περιορίστηκαν τα εμπόδια στην γνώση.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με  χρηματοδότηση για επαρκή στελέχωση σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό.

Η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, εκτός του ότι καταστρατηγεί το Σύνταγμα, θα υποβαθμίσει τα Δημόσια Πανεπιστήμια και είναι οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδος. Η μόρφωση είναι δικαίωμα! Δημόσια Δωρεάν εκπαίδευση για όλους!

 

Καλούμε

Ø  την κυβέρνηση να σεβαστεί το σύνταγμα και να αποσύρει  το προτεινόμενο νομοσχέδιο

Ø  το ΤΕΕ να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες δράσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου

 

Συζητήθηκε η απόφαση της Δ.Ε. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετά από εισήγησή μας, και έγινε απόφαση της Αντιπροσωπείας μόνο με τις ψήφους μας γιατί οι παρατάξεις της ΔΚΜ και του #openteeκατέθεσαν τροπολογία που ουσιαστικά ακύρωνε όλη την εισήγηση.

Διαβάστε την απόφαση:

 

Διαβάστηκε 460 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 13:02