ΑΜΑΚ: Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους για μια πιο ισότιμη κοινωνία!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 11:21

Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους για μια πιο ισότιμη κοινωνία!

 

                                                             Ιανουάριος 2024 (δημοσιεύτηκε στο newsletterτου TEE/TAK του Γ’ τετραμήνου του 2023).

 

Στις 11 Απριλίου 1964 ανακοινώνεται στην Ελλάδα η υποχρεωτική εκπαίδευση, η δωρεάν χορήγηση βιβλίων, το ακαδημαϊκό απολυτήριο και η δημοτική γλώσσα. Μέχρι τότε οι μαθητές και οι φοιτητές πλήρωναν τα δίδακτρα και αγόραζαν και τα βιβλία, ενώ  η εγγραφή φοιτητών στο πανεπιστήμιο, αντιστοιχούσε σε έναν μισθό δημοσίου υπαλλήλου. Τα μισά παιδιά της εποχής ήταν αναλφάβητα. Το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού που προηγήθηκε, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα κατά την τελευταία 15ετία, το ΕΜΠ λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63,6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36% και αριθμό σπουδαστών αυξημένο κατά 20,7%, ενώ διαρκώς εισάγονται δίδακτρα για μεταπτυχιακά ή άλλες χρεώσεις.

Στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, τα πανεπιστήμια αποτελούν το σημαντικότερο μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανέλιξης. Στο παρελθόν, η δυνατότητα βελτίωσης της κοινωνικής θέσης και της οικονομικής κατάστασης των πολιτών ήταν από πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Το μέλλον των πολιτών και η πιθανή  ευημερία τους ήταν προδιαγεγραμμένα από τη γέννησή τους. Ακόμα και όταν υπήρχαν τα πανεπιστήμια, αυτά ήταν ακριβά και η πρόσβαση περιορίζονταν σε πολίτες των ανώτερων τάξεων. Μέσα στον 20ο αιώνα η κατάσταση αυτή ανατράπηκε, οι δημοκρατικές διεκδικήσεις οδήγησαν σε κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις και  έδωσαν τη δυνατότητα  της καθολικής πρόσβασης  στα πανεπιστήμια. Αυτό άλλαξε όλη την κοινωνία και τις σύγχρονες οικονομίες. Η ανάπτυξη και η πρόοδος στις επιστήμες και στα γράμματα επιταχύνθηκε, καθώς αυτή δεν βασιζόταν πλέον μόνο σε μια μειοψηφία πλούσιων αριστοκρατών. Εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο με τις ανακαλύψεις τους, σημαντικοί επιστήμονες, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων αναδείχθηκαν από όλες τις κοινωνικές τάξεις, καθώς περιορίστηκαν τα εμπόδια στην γνώση.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με χρηματοδότηση       για επαρκή στελέχωση σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό.

Η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, εκτός του ότι καταστρατηγεί το Σύνταγμα, θα υποβαθμίσει τα Δημόσια Πανεπιστήμια και είναι οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδος. Η μόρφωση είναι δικαίωμα! Δημόσια Δωρεάν εκπαίδευση για όλους!

***********

Ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε με τίτλο « Νέο φορολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκηγια τους ελεύθερους επαγγελματίες  ή αλλιώς… Κατάργηση του συστήματος «εσόδων-εξόδων», αύξηση της ανεργίας και κλείσιμο των μικρών ατομικών επιχειρήσεων», αναφέρουμε μεταξύ άλλων ότι «..Θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται άλλα παραδείγματα για να καταλάβουμε ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιαίτερα των μηχανικών που έχουν και ιδιαιτερότητες σχετικά με το χρόνο είσπραξης των αμοιβών από τις μελέτες που εκπονούν. Χρόνια τώρα δρομολογείται η συγκέντρωση έργων, μελετών και υπηρεσιών στις πολύ μεγάλες τεχνικές εταιρείες.». Καταθέσαμε εισήγηση στην Αντιπροσωπεία όπου και πάρθηκε απόφαση. Για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ ούτε από το ΤΕΕ.

***********

«Υπενθυμίζουμε ότι από την 1/1/2024 οι εισφορές για 1,3 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αυξάνονται κατά 3,9% , ακολουθώντας την πορεία του του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους», ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ.

***********

Επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ψήφισε ομόφωνα εισήγηση των μελών της ΑΜΑΚ με απόψεις κατά της εγκατάστασης των Αιολικών. Η παραπάνω απόφαση ψηφίστηκε από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 07-12-2023. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας την Παρασκευή 08 -12- 2023 πολίτες ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην εγκατάσταση των τεράστιων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.  Η ΣΜΠΕ παρόλο που «απλώς» χωροθετεί τα ΥΑΠ, δεν λαμβάνει υπόψη της τις σημαντικότατες επιπτώσεις σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι το νησί της Κρήτης εν γένει αλλά και της περιοχής της Ελούντας με ένα πολύ ισχυρό τουριστικό  «brand name». Δεν υπάρχει καμία μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις και την αναμενόμενη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας αλλά και τις επιπτώσεις στο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων. Πόσο μάλλον όταν η σχετική επένδυση πραγματοποιείται με κρατική χρηματοδότηση, για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτών. »,αναφέρει συμπερασματικά μεταξύ άλλων η απόφαση.

Διαβάστηκε 1104 φορές