Συνέντευξη της εκπροσώπου της ΑΜΑΚ Ειρήνης Βρέντζου στην εφημερίδα ‘’ΠΑΤΡΙΣ’’ και στη δημοσιογράφο Λίλιαν Δαφερμάκη για την Τραγική Υποστελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 11:35

Συνέντευξη της εκπροσώπου της ΑΜΑΚ Ειρήνης Βρέντζου στην εφημερίδα ‘’ΠΑΤΡΙΣ’’ και στη δημοσιογράφο Λίλιαν Δαφερμάκη για την Τραγική Υποστελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών.  

Μπαράζ κινητοποιήσεων για την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα

ΛΕΙΠΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ

Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ , 31 Οκτωβρίου 2023

Ενα Βενιζέλειο… όλος ο δημόσιος τομέας της ανατολικής Κρήτης, από τη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών που οδηγούνται στην κατάρρευση από την έλλειψη προσωπικού. Ολόκληρος ο τεχνικός κλάδος ξεσηκώνεται με αφορμή την παράλυση του Ελληνικού Δημοσίου, ξεκινώντας μπαράζ κινητοποιήσεων που περιλαμβάνουν απεργίες, αποχή από επιτροπές και στάσεις εργασίας από τις 13 έως μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για μια εκρηκτική κατάσταση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, που ζει μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς διαπιστώνει ότι, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση των δασικών χαρτών, δεν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός δασολόγων να εξετάσει τις ενστάσεις, όπως και στον ΤΑΕΦΚ που οι φάκελοι των σεισμόπληκτων για τις αποκαταστάσεις των σπιτιών τους δεν προχωρούν, όπως δεν υπάρχουν μηχανικοί στις τεχνικές υπηρεσίες στις πολεοδομίες στο κτηματολόγιο» τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος της ΑΜΑΚ Ειρήνη Βρέντζου.

Η ίδια σημειώνει  με νόημα ότι το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι η άλλη όψη του νομίσματος, που μας δείχνει ότι στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ το 2021 μέσω της οποίας προσελήφθησαν 650 μηχανικοί, το 45% παραιτήθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει να ταξιδέψει και να δουλέψει σε άλλες πόλεις από αυτές που ζει και να καταφέρει να ζήσει με το μισθό του πρωτοδιόριστου μηχανικού που είναι 850 ευρώ το μήνα!

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων

Η κ. Βρέντζου σημειώνει  ότι τώρα είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για την πολιτεία που έχει ευθύνη να στηρίξει  το Δημόσιο για να έχουμε ασφάλεια στα έργα, σχέδια πόλης, στήριξη των σεισμόπληκτων περιοχών, στελέχωση των υπηρεσιών και σύγχρονα τεχνικά εργαλεία και βέβαια κωδικοποηση της νομοθεσίας για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Η πρόεδρος της ΑΜΑΚ (Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης) Ειρήνη Βρέντζου τονίζει ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της ανατολικής Κρήτης καταγράφεται μια τραγική κατάσταση εσωτερικής κατάρρευσης, καθώς είναι δραματικά υποστελεχωμένες.

Υπάρχουν περιπτώσεις υπηρεσιών όπου ένα άτομο είναι προϊστάμενος σε δύο και τρία τμήματα και την ίδια στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μπορούν να αρρωστήσουν διότι σηκώνουν μόνοι στους στις πλάτες τους τη διαχείριση φακέλων με αιτήματα των πολιτών τα οποία δεν μπορούν να καθυστερούν.

Την ίδια στιγμή, καμία από τις εννέα πολεοδομίες σε όλο το νησί δεν έχει διασφαλίσει τη στοιχειώδη επάρκεια σε ό,τι αφορά την κάλυψη των βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων που θα έπρεπε να έχει για να μπορεί να αντιμετωπίσει την πληθώρα των αδειών που καλείται να διαχειριστεί, καθώς καταγράφονται δραματικές ελλείψεις σε αρχιτέκτονες μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους μηχανικούς, και πολιτικούς μηχανικούς. Αντίστοιχα οι τεχνικές υπηρεσίες στους Δήμους έχουν κυριολεκτικά παραλύσει από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα.

Μπαράζ κινητοποιήσεων

Με αφορμή την τραγική αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί,  οι μηχανικοί του δημοσίου ξεκινούν μπαράζ κινητοποιήσεων με απεργία, στάσεις εργασίας και αποχής από τις επιτροπές για να καταγγείλουν την  υποστελέχωση και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα με απόφαση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ,  ορίστηκε εβδομάδα  κινητοποίησης του κλάδου το διάστημα 13 έως και 17 Νοεμβρίου 2023, η οποία θα περιλαμβάνει αποχή από Επιτροπές και εκδόσεις αδειών, κατά τόπους συγκεντρώσεις, κλαδική 24ωρη απεργία στις 17/11/2023 με όλο το συμβολισμό που περιέχουν τα 50 χρόνια της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της τονίζει ότι  «σε συνέχεια προηγούμενων δράσεων και διεκδικήσεών της αντιδρά εμπράκτως στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών, στα ελλείμματα στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών και στην εντεινόμενη μισθολογική μας υποτίμηση. Διεκδικούμε δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον, τις δημόσιες υποδομές και το δημόσιο συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει.

Η κινητοποίησή μας έχει ως κύρια αιτήματα τη στελέχωση των Υπηρεσιών μέσω μόνιμων και σταθερών προσλήψεων, τη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, μόνο ισχυρές δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, να προστατεύσουν το περιβάλλον και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ θα απέχουν από τις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) για Διαγωνισμούς από τις Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, από τις  Επιτροπές Αξιολόγησης Ενστάσεων (του άρθρου 221 παρ.11α), τις Επιτροπές Παραλαβής Υπηρεσιών του άρθρου 221 παρ.11δ του Ν.4412/2016, τις Επιτροπές Διαπραγμάτευσης για κατεπείγον και αποκλειστικότητα (άρθρο 32Α του Ν.4412/2016, όπως προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 43 του Ν.4605/2019), από τα Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών.

Επίσης  θα απέχουν από το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έλεγχο προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας. Θα απέχουν από τη σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, και από όλα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’, ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

https://www.patris.gr/2023/10/31/mparaz-kinitopoiiseon-tin-ypostelechosi-dimosioy-tomea/

 

 

Διαβάστηκε 170 φορές