Ψήφισμα της ΑΜΑΚ στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ κατά των διώξεων των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 07:05

Ψήφισμα της ΑΜΑΚ στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ κατά των διώξεων των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Κατά τη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 6 Ιουλίου καταθέσαμε ψήφισμα προκειμένου να εναντιωθούμε στις διώξεις των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης , μετά από ωμή παρέμβαση της υπουργού Παιδείας. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων της ΔΚΜ και του #opentee, με προφάσεις διαφόρων αποχρώσεων όπως ''δε βλέπω, δεν ακούω, δε μιλάω '' , μέχρι πλήρη δικαιολόγηση της παρέμβασης. Επισημαίνουμε ότι ο ίδιος ο Κοσμήτορας τάχθηκε κατά της παρέμβασης της υπουργού.

Ψήφισμα

της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ κατά την τακτική της συνεδρίαση                                  στις 6 Ιουλίου 2022  κατά των διώξεων των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επιχείρηση τρομοκράτησης φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την εκκίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους , κατόπιν αιτήματος της Υπουργού Παιδείας για παρέμβαση Εισαγγελέως, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων.

 

Συγκεκριμένα, καλούνται σε «απολογία» οκτώ Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, στους οποίους καταφθάνουν κλήσεις προσέλευσης στην Ασφάλεια Χανίων «δι’ υποθεσίν τους», στα πλαίσια εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης. Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε κατά παραγγελία της Υπουργού Κεραμέως για ένα ζήτημα που είχε ήδη επιλυθεί εντός ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Υπουργός ζήτησε την εισαγγελική έρευνα για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος παραστάσεων διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων ενάντια σε απόπειρα πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον φοιτητή για «αφισορύπανση» (ανάρτηση μία συνδικαλιστικής αφίσας για ακαδημαϊκά ζητήματα…), κίνηση που τελικά βρέθηκε να αντιμετωπίζει τόσο την μαζική κατακραυγή των φοιτητικών συλλόγων, όσο και την αποδοκιμασία της Πρυτανείας. 

 

Τα παραπάνω αποτελούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση αυταρχισμού και οδηγούν στην ποινικοποίηση του αναφαίρετου συνδικαλιστικού δικαιώματος των φοιτητών και της δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Η δε παρέμβαση της Υπουργού παιδείας αποτελεί παρέμβαση του Υπουργείου σε ζητήματα του πανεπιστημίου και εισάγει έξωθεν κατασταλτικές μεθόδους αντιμετώπισης της συνδικαλιστικής οργάνωσης της νεολαίας.

 

 

H κλιμάκωση της έντασης -από την πλευρά της κυβέρνησης-  με την επιδίωξη ποινικών διώξεων συνδικαλιστών φοιτητών, την επαναφορά του θέματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα σοκαριστικά περιστατικά αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ, καμία σχέση δεν έχουν με το ακαδημαϊκό πνεύμα και το συμφέρον των πανεπιστημίων και μόνο πλήγμα μπορούν να επιφέρουν στην εκπαίδευση και την προοπτική των νέων.

 

Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι με τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και διεκδίκησης.

Οι σκευωρίες σε βάρος συνδικαλιστών και της νεολαίας θα καταπέσουν.

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ αποφασίζει να εκδώσει Δελτίο τύπου στο οποίο :

 

1. Να καυτηριάσει τα παραπάνω,

2. Να δηλώσει αλληλεγγύη στους φοιτητές και

3. Να ζητήσει να παύσει κάθε ποινική διαδικασία σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης και να μην ασκηθεί καμία ποινική δίωξη.

Διαβάστηκε 667 φορές