θέμα ΑΜΑΚ στη ΔΕ: «Αίτημα άρσης απαλλοτρίωσης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ακρωτήρι Αγίου Νικολάου»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 09:30

Κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. του τμήματος θέσαμε το παρακάτω θέμα , προκειμένου να συνταχθούμε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου και να υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο. Να ενώσουμε τη φωνή μας με την κοινωνία και να μην γίνει άρση της απαλλοτρίωσης στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Οι παρατάσεις ΔΚΜ και #openteeκαταψήφισαν την εισήγησή μας.

Η εισήγηση μας:

 

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την Πέμπτη 07 -04- 2022 και ώρα 19.00 μ.μ.

 

Θέμα : «Αίτημα άρσης απαλλοτρίωσης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ακρωτήρι Αγίου Νικολάου»

 

Εισηγητές: Μαρία Ρουκουνάκη, Π.Μ., μέλος της ''Α'' ,και μέλος της Ν.Ε. Λασιθίου και Ειρήνη Βρέντζου Π.Μ. μέλος Δ.Ε.

 

Ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης λιμένα στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε το 1960. Στις εκτός σχεδίου περιοχές , ειδικά στο Ακρωτήρι που περιλαμβάνει το χωματόδρομο μετά το barspiliaκαι έως το μπουρούνι, η απαλλοτρίωση οριστικοποιήθηκε το 1976 σε μια ζώνη 50 μ. με έκταση περίπου 23,000 τ.μ.

Όμορη ξενοδοχειακή επιχείρηση επιδιώκει να μειωθεί η ζώνη αυτή, με πολλαπλές αιτήσεις στο Λιμενικό Ταμείο λόγω αρμοδιότητας, αλλά και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1988. Τότε, τόσο το Λιμενικό Ταμείο όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, σύσσωμη δηλαδή η τοπική κοινωνία, αρνήθηκε να παραχωρήσει οποιοδήποτε μέρος της ζώνης αυτής. Στις γνωμοδοτήσεις του  Υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Η απαλλοτρίωση κηρύχθηκε νομότυπα για όλη την απαλλοτριωμένη έκταση…. Το στοιχείο της δημόσιας ωφέλειας σε συντελεσμένη απαλλοτρίωση εξακολουθεί να συντρέχει χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και δεν μπορεί να γίνει ανάκληση της απαλλοτρίωσης ακόμα και εάν το απαλλοτριωμένο ακίνητο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που απαλλοτριώθηκε με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό δημοσίας ωφέλειας». Δεν εκδόθηκε απόφαση από το ΣτΕ , καθώς, μετά τα παραπάνω, οι αιτούντες απέσυραν την αίτηση.

Η εταιρεία επανέρχεται με αίτημα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για άρση της απαλλοτρίωσης,  στο τέλος του 2021. Κατά τη συνεδρίαση , η εισήγηση γίνεται από τον Δήμαρχο, με πρόταση για  άρση μέρους της απαλλοτρίωσης, εξαιρώντας ζώνη πλάτους 13,00 μ. Η πρόταση αυτή υπερψηφίζεται με μια αρνητική ψήφο (αυτήν της Μαρίας Ρουκουνάκη).  Ευτυχώς λόγω μη τήρησης της διαδικασίας (η εισήγηση έπρεπε να είχε γίνει από τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και όχι από τον Δήμαρχο , κ.α.) η παραπάνω απόφαση ακυρώνεται.

Το θέμα δημοσιοποιείται και η κοινωνία και οι φορείς ευαισθητοποιούνται . Ταυτόχρονα ζητείται από την αντιπολίτευση σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου. Κατά τη συνεδρίαση αυτή  καταψηφίζεται το αίτημα της εταιρείας για άρση της απαλλοτρίωσης , με ψήφους 14-13.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει:

1)      την επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του 1988.

2)      Την επικαιροποίηση της οριστικής μελέτης ανάπλασης του χώρου, του 1995.

 

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1988, αναφέρει:

 

1) Η απαλλοτρίωση του χώρου στη θέση Ακρωτήρι, έχει συντελεσθεί νόμιμα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αρθεί.

2) Να μην αλλοιωθεί το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της όλης περιοχής.

3) Να συνεχισθούν έργα διαμόρφωσης του δρόμου προς το Ακρωτήρι, δημιουργία πρασίνου, διαδρομών, χώρων αναψυχής, καταφύγιο για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών, τουριστικών και αλιευτικών και άλλων λιμενικών παρεμβάσεων.

4) Προτείνει στη Λιμενική Επιτροπή τη σύνταξη μελέτης διαμόρφωσης του χώρου για τη κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

 

Συντασσόμαστε με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου και καλούμε το ΤΕΕ να υπερασπιστεί τον δημόσιο χώρο και να στείλει ανοιχτή επιστολή στο Δήμο Αγίου Νικολάου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου και την αξιοποίηση του προς όφελος των κατοίκων του.

 

Διαβάστηκε 484 φορές