ΑΡΑΓΕΣ: Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αναφαίρετο δικαίωμα! Κανένας/καμία ανασφάλιστος/η σε συνθήκες πανδημίας (ασφαλιστικά)

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 06:48

Όσα ζήσαμε στις αρχές Μαρτίου 2022 με την απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεκάδων χιλιάδων Μηχανικών, είναι εικόνα από το μέλλον.

Συνάδελφοι μας που έχουν εξοφλήσει όλες τις οφειλές τους, αλλά οι περίφημοι “ηλεκτρονικοί αυτοματισμοί” δεν ενημέρωσαν έγκαιρα για την εξόφληση! Μισθωτοί που για διαπιστωμένα σφάλματα του φορέα ΕΦΚΑ εμφανίζονται να έχουν λανθασμένες οφειλές ελεύθερου επαγγελματία! Σσυναδέλφισσες/ους μας με ενεργή ρύθμιση οφειλών όπου πάλι δε διασταυρώθηκε η εξόφληση των δόσεων. Εργαζόμενοι με ΔΠΥ και άρθρο 39 όπου ο εργοδότης δεν παρακρατά τα 10 € υπέρ ΟΑΕΔ μηνιαίως και αυτά εμφανίζονται ως οφειλή. Αλλά και οι χιλιάδες μηχανικοί με φορτωμένα υπέρογκα χρέη στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ λόγω των ετών της κρίσης, της πανδημίας κοκ ξαφνικά βρέθηκαν ανασφάλιστοι χωρίς τη δυνατότητα ιατρικών πράξεων συνταγογράφησης κλπ για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η εύλογη κατακραυγή που δημιουργήθηκε (όχι φυσικά από το ΤΕΕ) ανάγκασε την κυβέρνηση να νομοθετήσειότι παρατείνεται αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών (και των έμμεσων μελών τους) από 1 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Βέβαια, προειδοποίησε ταυτόχρονα πως από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα. Ενώ ταυτόχρονα έχει εξαγγελθεί (αλλά δεν έχει νομοθετηθεί) διάταξη που θα προβλέπει τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Ομολογούν δηλαδή ότι οι ασφαλιστικές οφειλές έχουν εκτοξευθεί, δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένων θα βρεθούν ξανά ανασφάλιστοι από 1/6/2022 και με ημίμετρα προσπαθούν να μπαλώσουν την κατάσταση. Τη στιγμή που το τεράστιο κύμα ακρίβειας εξανεμίζει τα εισοδήματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, τα χρέη μεγαλώνουν και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας (με χιλάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς καθημερινά) ετοιμάζονται να στερήσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις από τους ασφαλισμένους.

Οφείλουμε σε όλους τους φορείς μηχανικών, σε συντονισμό και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και επιστημόνων να οργανώσουμε κινητοποιήσεις σε ΕΦΚΑ και Υπουργείο Εργασίας και να απαιτήσουμε:

  • Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους χωρίς αποκλεισμούς
  • Κανείς/μία εργαζόμενη/η ανασφάλιστος/η
  • Αύξηση των συντάξεων και των Εφάπαξ
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων

ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση, 15/4/2022

 

Πηγή: https://www.arages.gr/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b7/%ce%b7-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b8%ce%b1%ce%bb%cf%88%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9/?fbclid=IwAR3AEmxK8SiP3Tu5-iX8j49uOoBT4kysdaR5mGX5ok_ApOxt8BEi8L827jY

Διαβάστηκε 857 φορές