Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάση αναμονής μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους 67 οικισμούς της ζώνης των 800 μέτρων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 09:20


ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

-Ζητούμενο για το ΣτΕ η έκδοση ΠΔ για την επέκταση των ορίων των οικισμών
-Την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου αναμένουν οι φορείς ώστε να καταλάβουν το σκεπτικό

Με μεγάλη έκπληξη και αμηχανία δέχθηκαν η κοινή γνώμη και οι τοπικοί φορείς την είδηση για την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας των αναδρομικών κυρώσεων επέκτασης ορίων και ορίων σχεδίου σε 67 οικισμούς του Ρεθύμνου, αναφορικά με το θέμα της ζώνης των 800 μέτρων, που έγιναν μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2009. Οι αναδρομικές κυρώσεις έγιναν από τον τότε Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης σε εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης και στη συνέχεια ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ.

Με τις αποφάσεις του τελικά το ΣτΕ θεώρησε ότι οι επεκτάσεις των σχεδίων αυτών δεν είναι αρμοδιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας και ότι θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να λάβουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν για το πολεοδομικό σχεδιασμό και εν γένει για τον σχεδιασμό του χώρου.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του ΣτΕ, οι 39 οικισμοί φαίνεται πως επιστρέφουν στην μέχρι το 2009 κατάσταση των ορίων τους, ενώ για τους υπόλοιπους 28 η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική αφού γίνονται «αόρατοι», σαν να μην είχαν δηλαδή ποτέ κυρωθεί τα όριά τους, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Στους 28 αυτούς οικισμούς περιλαμβάνονται περιοχές με τεράστια οικιστική ανάπτυξη, όπως Ατσιπόπουλο, Βιολί Χαράκι, Αδελιανός Κάμπος, Πηγιανός Κάμπος, οπότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του πολεοδομικού προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες δεκαετίες μετά και χωρίς να είναι υπαίτιοι.

Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να γίνει μια σύσκεψη με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι του νομού τους οποίους αφορά το θέμα. Ζητούμενο βέβαια είναι να έχουν στα χέρια τους σύντομα οι φορείς την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να δουν το σκεπτικό της και πού εντοπίζεται το «λάθος» προκειμένου να γίνει εκτενής συζήτηση και να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε έναν συντονισμό δράσεων, προκειμένου να καταλήξουν στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Άλλωστε το θέμα απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες που αναρωτιούνται αν οι περιουσίες τους θα επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς της «νόμιμης» αυθαιρεσίας, τι θα γίνεται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με την επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λπ. Μπορεί η νέα οικοδομική δραστηριότητα να είναι ισχνή τα χρόνια της κρίσης, όμως μια σειρά από πράξεις γίνονται και πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο.

Όλοι οι φορείς πάντως συνηγορούν στο ότι αν δεν διαβάσουν το πλήρες κείμενο της απόφασης δεν μπορούν να κάνουν καμία κίνηση γιατί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς αναφέρει.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το θέμα ταλαιπώρησε επί χρόνια το Ρέθυμνο, και οδήγησε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» πολλούς ιδιοκτήτες. Αποφάσεις με τις οποίες η Νομαρχία, με νομάρχη τη Βασιλική Μόσιαλου, το 1989 προσδιόρισε τα όρια οικισμών του νομού, αποκαλύφθηκε ότι δεν είχαν νόμιμη ισχύ, αφού για τους 67 απ' αυτούς δεν δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι συνοδευτικοί χάρτες, ενώ για τους 13 δεν δημοσιεύθηκαν ούτε οι αποφάσεις.

Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κατοικιών βρέθηκαν σε καθεστώς ανομίας ή μάλλον καλύτερα «νόμιμης» αυθαιρεσίας, αφού υπήρχαν μεν αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι οποίες όμως ήταν στον «αέρα». Το 2009 τελικά με τροπολογία που συμπεριλήφθη σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ αυτούσιες οι αποφάσεις της τότε νομάρχη, για τους 67 οικισμούς για τους οποίους υπήρχαν οι χάρτες, με αναδρομική ισχύ.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφερόταν ότι «διαγράμματα που συνοδεύουν αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ή των νομαρχών ή των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων και δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποστέλλονται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μαζί με τα κείμενα των πιο πάνω αποφάσεων και οι αποφάσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ».

Για την ιστορία, με τη διάταξη και την εσπευσμένη εισαγωγή της, διαμαρτυρήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, η οποία επίσης τόνισε ότι μ' αυτήν νομιμοποιούνται εκ των υστέρων πολεοδομικές ρυθμίσεις και οικοδομικές επεμβάσεις που έχουν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ.

Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΦΩΝΗ

Το ζήτημα είναι ότι μέσα σε αυτήν την εικοσαετία η δόμηση αναπτύχθηκε ανεξέλεγκτα και κυρίως στο βόρειο τμήμα του νομού σε περιοχές τουριστικές, αφού οι αποφάσεις των επεκτάσεων των ορίων των οικισμών φαίνεται πως δεν είχαν σχεδιασμό. Δεν ορίζονταν περιοχές δασικών εκτάσεων, φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, κοινοχρηστοι χώροι, ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν οι περιορισμοί της πολεοδομικής νομοθεσίας και του Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιότυπη αυτή εικοσαετής κατάσταση ήρθε στο φως, πήρε έκταση και οδήγησε στην κυβερνητική παρέμβαση, όταν με απόφασή του το ΣτΕ, έκρινε ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος απαγορεύεται η οικοδόμηση σε οικισμούς που δεν διαθέτουν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, τη σύσταση «Επιτροπής Αγώνα» και κυρίαρχα το επιχείρημα που προβλήθηκε για οικονομική καταστροφή, τις προβληματικές αυτές αποφάσεις υιοθέτησε με τη σχετική τροπολογία η κυβέρνηση το 2009.

Δεν ήταν λίγες οι φωνές εκείνο το διάστημα με πρωταγωνιστή τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου που έκαναν λόγο για πολεοδομικό σκάνδαλο, για «τακτοποίηση» του ζητήματος λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και θεσμοθέτηση ενός «ιδιάζοντος καθεστώτος πολεοδομικής αυθαιρεσίας στην υπηρεσία του real estate», με νομαρχιακές αποφάσεις που «παραβίαζαν προεδρικά διατάγματα».

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο με απόφασή του τον δικαίωσε αφού ακυρώνει δύο αναδρομικές κυρώσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία και ορίζει ότι θα έπρεπε να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα ακυρώνει τις αναδρομικές κυρώσεις, των επεκτάσεων των ορίων 39 οικισμών κατά 800 μέτρα από το κέντρο τους και των ορίων του σχεδίου άλλων 28 οικισμών, που είχαν γίνει το 2009 από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος εφάρμοσε σχετική νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή.

Μ. ΛΙΟΝΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Ρόλο συντονιστή αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με τη Μαίρη Λιονή να δηλώνει πως θα κληθούν σε σύσκεψη όλοι οι δήμαρχοι προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να δουν τι ενέργειες μπορούν να κάνουν. Τονίζει πως θα πρέπει πρώτα να διαβάσουν την απόφαση και τι αναφέρει στο σκεπτικό της, να γίνει σαφές πού έγινε το λάθος και να εξετάσουν οι νομικοί σύμβουλοι τις δυνατότητες που υπάρχουν. Είναι ενδιαφέρον πάντως, όπως λέει η ίδια, ότι υπάρχουν χωριά που ενδεχομένως επιθυμούν την «απένταξή» τους από τη ζώνη των 800 μέτρων, διότι όπως έχουν δηλώσει και οικονομικά έχουν πληγεί πληρώνοντας τα χωράφια για οικόπεδα, και εντός της ζώνης δεν επιτρέπεται κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

«Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε την απόφαση στα χέρια μας. Αν δεν δούμε τι αναφέρει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Από κει και πέρα είναι ευθύνη των δήμων να αναλάβουν και να αποφασίσουν τι ενέργειες θα κάνουν και τι θα ζητήσουν από το κεντρικό κράτος. Πάντως η απόφαση του ΣτΕ προφανώς θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε η κα Λιονή.

Γ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΤΟΡΠΙΛΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ήταν αυτός που είχε επισημάνει το 2009 ότι μια τέτοια «τακτοποιητική και αμφίβολης νομιμότητας» ρύθμιση θα ήταν εύκολο να καταπέσει αν κάποιος έκανε προσφυγή, κάτι που επανέλαβε χθες μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση.

«Είναι μια απόφαση που τορπιλίζει μια διαδικασία και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα , ωστόσο ακόμα δεν έχουμε δει καθαρογραμμένη την απόφαση για να καταλάβουμε το σκεπτικό. Το είχα πει από τότε πάντως ότι υπάρχει θέμα με αυτή τη ρύθμιση και ότι αν κάποιος κάνει προσφυγή δεν θα μπορέσει να σταθεί και να που τελικά ανέκυψε το θέμα. Ουσιαστικά το ΣτΕ θεωρεί ότι ήταν μια ανεπαρκής και αντίθετη με τον νόμο διαδικασία».

O ίδιος πάντως τονίζει ότι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρει το ΣτΕ ότι θα έπρεπε να έχει γίνει, είναι μια διαδικασία που θέλει πολλή οργάνωση, σοβαρή προετοιμασία και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Χ.Β.

πηγή : goodnet
http://www.goodnet.gr/rotator/articles/stasi-anamonis-meta-tin-apofasi-tou-ste-gia-tous-67-oikismous-tis-zonis-ton-800-metron.html

Διαβάστηκε 3454 φορές