Τριανταένα χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο στο Τσέρνομπιλ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 12:19

Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν Σάββατο 26 Απριλίου του 1986. Μια διπλή έκρηξη στον 4ο αντιδραστήρα συγκλονίζει την πόλη του Τσέρνομπιλ, στη βόρεια Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή εν καιρώ ειρήνης στην Ιστορία.

Στο δυστύχημα έχασαν επιτόπου τη ζωή τους τρεις από τους εργάτες του σταθμού, μέσα δε στους επόμενους τέσσερις μήνες, πέθαναν από τη ραδιενέργεια 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο της καταστροφής για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε.

Από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Περίπου 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.

Οι αιτίες της τραγωδίας παραμένουν μέχρι σήμερα επισήμως άγνωστες. Το μοιραίο εργοστάσιο έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.

Η πρόσβαση στην περιοχή δεν επιτρέπεται έως σήμερα, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων από το δυστύχημα συνεχίζει να διχάζει.


Πηγή: http://greenagenda.g...ον-πυρηνικό-όλ/

Διαβάστηκε 2696 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 10:46