ΑΣΜ: Ποιο επίδομα ανεργίας; Πάλι μας δουλεύουνε

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 13:45

Μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας – με αρκετά χρόνια σκόπιμη καθυστέρηση, από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος – ότι θα αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ. Ένα “φιλοκοινωνικό” μέτρο, που μας κάνουν τη «χάρη» να θεσμοθετήσουν. Ανακοινώθηκε μεν, διαφημίστηκε, άλλα δεν εφαρμόζεται πουθενά.

 

Από την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, μέχρι την ουσία και την πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Επίδομα ανεργίας ανακοινώθηκε, αλλά σε κανέναν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει αποδοθεί. Ας δούμε τους δύο κύριους λόγους που αυτό συμβαίνει:

 

1. Αποκλεισμός

 

Άλλη μια «παροχή», που σχεδιάστηκε για να μην την πάρει σχεδόν κανένας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη υπουργική απόφαση υπήρχε απροκάλυπτα όρος να μην έχει κανείς οφειλές στο ταμείο. Ποιος αυτοαπασχολούμενος θα έβγαινε στο ταμείο ανεργίας, αν μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν είχε συσσωρεύσει άδικες οφειλές στο ταμείο; Ο κόσμος έβγαινε στην ανεργία ακριβώς για να βάλει ένα φρένο στην περαιτέρω συσσώρευση οφειλών. Μετά από γενική κατακραυγή ο όρος αυτός απαλείφθηκε. Να όμως που είχε μπει και άλλος, εφεδρικός, όρος που σχεδόν παίζει τον ίδιο ρόλο: πρέπει λέει να έχεις πληρώσει (όχι χρεωθεί, αλλά πληρώσει) υπέρ ΟΑΕΔ για τουλάχιστον τρία έτη. Μα στους μηχανικούς άρχισαν να ζητούν την καταβολή πόρου υπέρ ΟΑΕΔ μόλις το 2013 (έχει χρεωθεί και αναδρομικά από το 2011). Δηλαδή μέσα σε αυτά τα χρόνια της άγριας κρίσης, ιδιαίτερα άγριας για το επάγγελμα μας, μεταξύ 2013 και σήμερα, θα έπρεπε κάποιος νυν άνεργος μηχανικός να πλήρωνε εισφορές για τρία από τα πέντε αυτά χρόνια (αν δεν έχει πληρώσει τα 240 ευρώ για τα αναδρομικά των 2 ετών). Όμως ξαναλέμε: οι περισσότεροι άνεργοι πολύ απλά δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, άρα δεν έχουν πληρώσει και τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, και παράλληλα το γεγονός αυτό τους στερούσε τη δυνατότητα εργασίας, μέσω της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας. Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι απίθανοι όροι που αποκλείουν κόσμο. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρεια, οι περισσότεροι είναι ειδικές περιπτώσεις. Να επισημάνουμε μόνο ένα θέμα σχετικό με το εισοδηματικό κριτήριο που μπαίνει: από πότε θεωρείται σωστό, πολιτικά δικαιολογημένο και ηθικό ένας άνθρωπος που είχε εισόδημα μόλις 10.000 ευρώ (από οποιαδήποτε πηγή) και έχει χρεωθεί σχεδόν 3.000 ευρώ σε εισφορές το χρόνο, όπως είναι σήμερα (και ακόμα περισσότερα παλαιότερα), συν φόρους, συν φόρους επιτηδεύματος, συν ΕΝΦΙΑ, συν όλα τα άλλα χαράτσια που μας επιβάλλονται, να αποκλείεται και από αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας; Είναι «ευκατάστατος», κατά την κυβέρνηση; Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα για τους μισθωτούς – και δικαίως – δεν υπάρχει κανένα τέτοιο εισοδηματικό κριτήριο.

 

2. Γραφειοκρατία, ατελείωτη, σκόπιμα βραχυκυκλωτική, γραφειοκρατία

 

Αν, παρά τους προαναφερθέντες περιορισμούς, είστε ένας από αυτούς τους ελάχιστους που δικαιούνται το επίδομα, θα διαπιστώσετε ότι ούτε εσείς θα το πάρετε. Τουλάχιστον όχι για την ώρα. Διότι στον ΟΑΕΔ, όπου ρώτησαν γνωστοί μας συνάδελφοι, η τυποποιημένη απάντηση που παίρνουν είναι: «καταθέστε αίτηση αλλά δεν έχει έρθει εγκύκλιος σε εμάς, κι αν δεν έρθει πρώτα εγκύκλιος σε εμάς, δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα, και όχι, δεν ξέρουμε πότε αναμένεται να έρθει εγκύκλιος» (Σημ: η εγκύκλιος κυκλοφόρησε τελικά την 1/10/2018, με αρκετή καθυστέρηση). Σε ότι δε αφορά τον ορυμαγδό δικαιολογητικών που απαιτούνται, αναφέρουμε χαρακτηριστικά μόνο αυτά που αφορούν τη βεβαίωση από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που σε πολλές περιπτώσεις δεν απαντά καν στις αιτήσεις των ασφαλισμένων (πάλι πήγαν και ρώτησαν γνωστοί μας συνάδελφοι ). Η βεβαίωση ζητείται για τρία πράγματα: το αν έκανες διακοπή ασφάλισης, το πόσα χρόνια ήσουν ασφαλισμένος και το πόσα χρόνια πλήρωνες υπέρ ΟΑΕΔ. Για τα πρώτα δύο από τα τρία πρέπει να καταθέσεις αίτηση στο πρωτόκολλο στον ημιώροφο – προσκομίζοντας και το χαρτί ενδεχόμενης διαγραφής από την εφορία – η οποία αίτηση θα διαβιβαστεί σε κάποια από τις υπηρεσίες και όταν αυτή η υπηρεσία δεήσει, θα σου απαντήσει ταχυδρομικώς! Για το δε τρίτο πράγμα που ζητείται (πόσο καιρό πλήρωνες υπέρ ΟΑΕΔ) πρέπει να κάνεις ξεχωριστή αίτηση στο πρωτόκολλο του ισογείου, η οποία θα διαβιβαστεί σε άλλη υπηρεσία, η οποία άλλη υπηρεσία, όταν κι αν δεήσει, θα σου απαντήσει ταχυδρομικώς!

 

3. Δούλεμα

 

Οι δύο προαναφερθέντες μηχανισμοί, δηλαδή οι όροι που αποκλείουν τους περισσότερους και η ατελείωτη παχυδερμική γραφειοκρατία, έχουν γίνει πλέον μοτίβο συμπεριφοράς και πρακτικής αυτής της κυβέρνησης. Κάνει τις επικοινωνιακές της κινήσεις ανακοινώνοντας μέτρα, που στην ουσία τους πολλούς δεν τους αφορούν διότι αποκλείονται, ενώ για αυτούς που αφορούν, πολύ απλά δεν εφαρμόζονται. Πάντα κάποια υπηρεσία θα κωλυσιεργεί και θα τις μπλοκάρει. Το ίδιο συμβαίνει με τις αναδρομικές διαγραφές , και με τη μη απόδοση συντάξεων και γενικά με οτιδήποτε θα εγγραφόταν ως παθητικό στο τεφτέρι του – πρώην δημόσιου, νυν των δανειστών – ταμείου. Για οτιδήποτε καταγράφεται εκεί ως ενεργητικό όμως, για οτιδήποτε είναι για αυτούς έσοδο ξεχνάνε και νόμους και Σύνταγμα και ηθική και επανειλημμένες δικές τους κοινωνικές υποσχέσεις και τα πάντα.

 

Πηγή: http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com

Διαβάστηκε 1498 φορές