Προς υπογραφή η υπουργική απόφαση για τις e-άδειες δόμησης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 11:06

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της έχει εισέλθει η υπουργική απόφαση (ΥΑ) με την οποία καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής ελέγχου και έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΥΑ, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα η «Ναυτεμπορική» (και να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί από το 2014), βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη προς υπογραφή. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα μεσολαβήσουν δύο μήνες προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του τελευταίου νόμου 4495/2017 για το δομημένο περιβάλλον το πληροφοριακό σύστημα e – Άδειες που έχει αναπτύξει το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Τα δικαιολογητικά

Η προοπτική είναι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές Σεπτεμβρίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίσπευση των σχετικών διαδικασιών αλλά και στη διαφάνεια, ενώ από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του όλα τα δικαιολογητικά του άρθρου 40 του Ν.4495 για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Με την ΥΑ καθορίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης για τους μηχανικούς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και το ευρύ κοινό σε περιορισμένο εύρος.

Τι θα διεκπεραιώνεται

Με το e – Άδειες ειδικότερα θα διεκπεραιώνονται όλες οι οικοδομικές άδειες (οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας), οι εκκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, οι γνωστοποιήσεις εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, η αναθεώρηση οικοδομικών εργασιών, η ενημέρωση οικοδομικών αδειών, η έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετων κατασκευών, οι άδειες κατεδάφισης, η έγκριση εκτέλεσης εργασιών, η προέγκριση οικοδομικής άδειας καθώς και οι περιπτώσεις αδειών για τις οποίες απαιτείται η γνωμοδότηση των Συλλογικών Οργάνων Ελέγχου του Δομημένου Περιβάλλοντος.

Πρόσβαση στους φακέλους

Σύμφωνα με την ΥΑ ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Δόμησης έχει πρόσβαση σε όλους τους ηλεκτρονικούς φακέλους των οικοδομικών αδειών και δύναται να τους ενημερώνει. Για την εφαρμογή του δειγματοληπτικού ελέγχου και του υποχρεωτικού ελέγχου σε περίπτωση καταγγελίας, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος αναθέτει σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο τον έλεγχο, προκειμένου να αποφανθεί η υπηρεσία και στη συνέχεια ο ίδιος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Η κυριότητα του e-Άδειες ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ). Ο συντονισμός και η εποπτεία λειτουργίας και εφαρμογής του e-Άδειες είναι αρμοδιότητα της ΓΔ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Γεωχωρικών Πληροφοριών και της Δ/νσης Ελέγχου και Εποπτείας Δομημένου Περιβάλλοντος.

e-adeies.ypeka.gr

Η διαδικτυακή πύλη του e-Άδειες θα είναι προσβάσιμη από την ηλεκτρονική διεύθυνση e-adeies.ypeka.gr την οποία θα χρησιμοποιούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες αδειοδότησης οικοδομικών δραστηριοτήτων φορείς και Υπηρεσίες της Διοίκησης, οι πολίτες/φορείς των έργων και δραστηριοτήτων και οι μελετητές τους, καθώς και το ενδιαφερόμενο κοινό.

Το e-Άδειες σχεδιάζεται ώστε να μπορεί να διασυνδεθεί και να αντλήσει κάθε διαθέσιμο στοιχείο από υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου σε ηλεκτρονική μορφή, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, κτηματολόγιο, δασολόγιο, οριοθετήσεις ρεμάτων και γραμμών αιγιαλού. Επίσης θα ενσωματώνει γεωγραφικές πληροφορίες που θα έχει διαθέσιμες η πολιτεία και οι οποίες θα διευκολύνουν τον έλεγχο των αιτήσεων για έκδοση αδειών.

Της Τέτης Ηγουμενίδη

https://m.naftemporiki.gr/story/1355692/se-efarmogi-mpainoun-e-adeies-oikodomisis

Πηγή: http://www.michanikos.gr/index.html/articles/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-e-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-r6982/

Διαβάστηκε 2012 φορές