Αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για τους πυλώνες υψηλής τάσης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 18:02

Τεχνικά κλιµάκια προκειµένου να εξετάσουν τις ενστάσεις από τους τοπικούς φορείς στο σχέδιο για την κατασκευή της γραµµής µεταφοράς υψηλής τάσης 150 ΚV Χανιά – ∆αµάστα θα φέρει ο Α∆ΜΗΕ στην Κρήτη.
Αυτό υποσχέθηκαν στελέχη του “Ανεξάρτητου ∆ιαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας” στους αντιπεριφερειάρχες Χανίων Νίκο Καλογερή και περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη. Οι δύο αυτοδιοικητικοί βρέθηκαν την εβδοµάδα που πέρασε στην Αθήνα και συναντήθηκαν µε στελέχη του Α∆ΜΗΕ.
«Όσο και αν καταλαβαίνουµε ότι το έργο πρέπει να γίνει και να διασυνδεθούν τα δύο καλώδια (σ. σ. αυτό που έρχεται από την Πελοπόννησο και αυτό που θα ποντιστεί από την Αττική) για να υπάρχει ευστάθεια στο σύστηµα αυτή η λύση δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή, δεν θα περάσει! Να την πάρουν πίσω και να φέρουν µια άλλη σε συνεννόηση µαζί µας. Αυτή ήταν η δική µας πρόταση» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Νίκος Καλογερής.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα στελέχη του Α∆ΜΗΕ δεσµεύτηκαν να κατεβάσουν τεχνικά κλιµάκια που θα συζητήσουν µε τους τοπικούς φορείς και θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Η Περιφέρεια προτείνει την υπογειοποίηση όσο το δυνατόν µεγαλύτερο µέρος του δικτύου ώστε να µειωθεί η ανάπτυξη των πυλώνων που το αρχικό σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση 269 σε αριθµό και την αποµάκρυνση της γραµµής από οικισµούς, κατοικίες κα.
Πάντως, όπως υποστηρίζεται, η υπογειοποίηση του δικτύου θα αυξήσει το κόστος του έργου κατά 8 φορές, σύµφωνα µε στοιχεία της ∆ΕΗ, ένα κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές όλη της χώρας µέσα από τις οικιακές χρεώσεις. Επίσης το σχέδιο για υπογειοποίηση της γραµµής κάτω από τον υπό ανακατασκευή ΒΟΑΚ εκτιµάται πως δύσκολα θα προχωρήσει λόγω ζητηµάτων που έχουν να κάνουν µε το χρόνο αλλά και τεχνικά προβλήµατα.

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ανάπτυξη πυλώνων υψηλής τάσης στην περιοχή διατυπώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής.

Πηγή: https://www.haniotika-nea.gr/anazitisi-enallaktikis-lysis-gia-toys-pylones-ypsilis-tasis/

Διαβάστηκε 82 φορές