Ο Η. Λυγερός για την καθαριότητα: Μόνιμες προσλήψεις, χωρίς ιδιωτικοποίηση- Κριτική στην ΠΕΔ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 09:08

Ανακοίνωση του μέλους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Ηλία Λυγερού, Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ηρακλείου και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της ΠΕΔ Κρήτης,

Στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ κληθήκαμε να συζητήσουμε το θέμα της καθαριότητας και των συμβασιούχων, μετά κι από την νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί.

Διατυπώθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις στις οποίες εύκολα κάποιος διέκρινε ότι η μία πλευρά με κάθε τρόπο ήθελε να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση (και αυτής της δράσης των ΟΤΑ), ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί ότι ο δημόσιος χαρακτήρας είναι αποτελεσματικός και μπορεί μακριά από μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα να λειτουργεί και να αποδίδει με χαμηλότερο οικονομικό κόστος και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στο τέλος της συνεδρίασης και με γνωστές τις παραπάνω διαφορές, συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα κείμενο, που θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη για να διατυπώσουν την συμφωνία ή την διαφωνία τους και τις προτάσεις τους με σκοπό να καταγραφούν.

Τέτοιο κείμενο μέχρι σήμερα δεν είχε σταλεί (πρώτο λάθος).

Αντίθετα σήμερα 4/7/2017 μας κοινοποιήθηκε κείμενο που είχε ήδη σταλεί στον Υπουργό (δεύτερο λάθος), προφανώς για απλή ενημέρωση.

Στην ΠΕΔ δεν πάρθηκε τουλάχιστον ομόφωνα τέτοια απόφαση, όπως αυτήαναγράφετε στο κείμενο - επιστολή και αφορά το δεύτερο σκέλος (τρίτο λάθος)

Η θεώρηση μας είναι ότι οι ΟΤΑ μπορούν χωρίς ιδιωτικοποίηση με σωστό προγραμματισμό και κάλυψη των κενών θέσεων με προσωπικό μόνιμου χαρακτήρα, να στελεχωθούν και να φέρουν εις πέρας το έργο της συλλογής και της καθαριότητας.

Η πρόταση που κατέθεσα ήταν:

α. να αντιμετωπισθούν νομοθετικά όλες οι διαφορετικές περιπτώσεις για όσο χρόνο διαρκούν οι συμβάσεις, που είναι σε ισχύ και ταυτόχρονα να επιλυθούν προβλήματα υποδομής και προσωπικού.

β. να ληφθεί μέριμνα για την δυνατότητα πρόσληψης εποχικού προσωπικού στους τουριστικούς Δήμους

γ. να επιλυθούν όλες οι λεπτομέρειες για την περαίωση των υφισταμένων συμβάσεων και την έναρξη των νέων μέχρι 30-3-2018

δ. να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες δυναμικού και υποδομών που απαιτεί ο κάθε δήμος

ε. να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας στην καθαριότητα, να μην επιβαρύνονται με επιπλέον τέλη οι δημότες.

Σε κάθε περίπτωση οι Δημοτικές Αρχές που στηρίζουν τις πλειοψηφίες τους στο σκληρό εκλογικό πλειοψηφικό σύστημα αν θέλουν ας προσφύγουν στους δημότες (με τοπικά δημοψηφίσματα) να ρωτήσουν την γνώμη τους και την θέληση τους .

Κ. Πρόεδρε

Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζετε τέτοιο θέμα στην ΠΕΔ. Και πάλι η προσπάθεια είναι να μην εκφράζονται οι αντιρρήσεις και οι διαφορετικές γνώμες. Θα ήθελα η ΠΕΔ τις αποφάσεις της να τις λαμβάνει στις συνεδριάσεις ώστε να είναι καθαρό τι ψηφίζει ό καθένας μας.

Τα γραπτά και οι επιλογές μένουν .

 

πηγή: http://www.candianews.gr/2017/07/05/o-i-lygeros-gia-tin-kathariotita-monimes-proslipsis-choris-idiotikopiisi-kritiki-stin-ped/

Διαβάστηκε 2320 φορές