* ΑΜΑΚ: «Δώστε τέλος στην ανομία»

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 00:00

 

Ηράκλειο 14102015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ»

Τον τελευταίο καιρό μας έχει απασχολήσει για πολλοστή φορά η υπόθεση με το πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Ικάρου, απέναντι από τη ΣΕΑΠ, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του τέως Δήμου Ν. Αλικαρνασσού και σήμερα του Δήμου Ηρακλείου.

   Όπως είναι γνωστό, για την υπόθεση είχε εκπονηθεί πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου το 2008, μετά από αίτηση του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν. Ηρακλείου. Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών και ανέδειξε πλήθος παρανομιών στη διαδικασία αδειοδότησης του πρατηρίου, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί έκτοτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

   Παρ’ όλα αυτά, από την Διοίκηση (υπηρεσίες και πολιτικοί προϊστάμενοι) από τότε μέχρι και σήμερα επιδεικνύεται  τεράστια δυσκολία στην αποκατάσταση της νομιμότητας. Ενώ αποδείχθηκε ότι εκδόθηκαν παράνομα η άδεια οικοδομής, η άδεια λειτουργίας και επιμέρους εγκρίσεις, βασιζόμενες σε ψευδή στοιχεία που κατέθεταν στις υπηρεσίες ο επιχειρηματίας και οι εκπρόσωποί του μηχανικοί, σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένους δημόσιους υπαλλήλους και πολιτικούς προϊσταμένους, χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια από την πραγματογνωμοσύνη μέχρι σήμερα και σωρεία καταγγελιών κοινοποιημένων στην εισαγγελία, για να γίνουν τα αυτονόητα, να ανακληθεί δηλαδή (έστω και προσωρινά) η άδεια του πρατηρίου

(http://amak.gr/index.php/epikairotita/1078prosorinolouketosemegalovenzinadiko

touirakleiouapotinperifereiaeggrafa).

   Ο πραγματογνώμονας της υπόθεσης, που κατέγραψε το πλήθος παρανομιών, δέχθηκε πιέσεις και συκοφαντίες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο τον υπερασπίστηκε, με σχετικές ανακοινώσεις του για το θέμα. Επί πλέον  και στην Εισαγγελία αναφέρθηκαντα συγκεκριμένα περιστατικά, με ειδική  επίσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το θέμα.

(http://amak.gr/images/diafora/t14112014.pdf)

   Οι μηχανικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση, παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Μελών του τμήματος, με ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Αποφ. 188/582014), για διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών, όπου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η υπόθεση εξετάζεται αυτές τις ημέρες.

   Οι αρμόδιες υπηρεσίες, αντίθετα, όλο ο παραπάνω διάστημα των επτά ετών, αντί να εφαρμόσουν το νόμο, εκδίδουν ψευδείς βεβαιώσεις, ενώ παράλληλα ο επιχειρηματίας έκανε αγωγή στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ ζητώντας αποζημίωση 206.000 € για διαφυγόντα κέρδη που δεν απεδείχθησαν στο δικαστήριο!

  Το ίδιο διάστημα στοχοποιήθηκε από τις δημοτικές υπηρεσίες ο άνθρωπος που έχει κάνει τις καταγγελίες για το πρατήριο, ο κ. Στυλιανός Κουρτικάκης, ο οποίος διαμένει με την οικογένειά του ακριβώς δίπλα στο παράνομο πρατήριο και φυσικά έχει ταλαιπωρηθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υποκύψει στις πιέσεις που δέχθηκε. Επανειλημμένως υπάλληλοι της διεύθυνσης πολεοδομίας, της διεύθυνσης τεχνικών έργων και μελετών του Δήμου Ηρακλείου επισκέφτηκαν την οικία του κ. Κουρτικάκη, είτε για να τη μετρήσουν, είτε για να του κάνουν ελέγχους για αυθαιρεσίες, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσουν τον τίτλο ιδιοκτησίας που κατέχει από το 1961, αν και πρόκειται για παραχωρητήριο του Υπουργείου Οικονομικών, για ένα ακίνητο που αγόρασε ο πατέρας του από το ελληνικό κράτος. Για να γίνει κατανοητό πόσο φανερή είναι η στοχοποίηση του συγκεκριμένου ανθρώπου που κατήγγειλε τις παρανομίες, αρκεί να αναφέρουμε ότι το κληροτεμάχιο 4 που σύμφωνα με το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου και μέσα σε αυτό είναι και η οικία Κουρτικάκη, έχει εμβαδό περίπου 386 στρέμματα και μέσα σε αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του αεροδρομίου, πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, και δεκάδες κατοικίες. Από όλους αυτούς που είναι μέσα, ελάχιστοι είχαν τίτλο ιδιοκτησίας, ένας από τους οποίους είναι και ο Κουρτικάκης, και αυτόν στοχοποιούν! Σε άλλες περιπτώσεις μάλιστα κατοικιών στην ίδια περιοχή, ο τέως Δήμος Ν.Αλικαρνασσού παραχώρησε τις εκτάσεις στους κατοίκους που δεν είχαν κανέναν τίτλο. Επιπρόσθετα, το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου με την Διεύθυνση Πολεοδομίας αμφισβητούν την τακτοποίηση αυθαιρεσιών με το Ν. 4178/2013 στο οικόπεδο Κουρτικάκη επειδή δεν έδωσε συναίνεση ο Δήμος Ηρακλείου!

   Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες κάνουν τα στραβά μάτια σε πλειάδα παρανομιών που έχουν γίνει στο ακίνητο του Δήμου που είναι εγκατεστημένο το πρατήριο υγρών καυσίμων, αν και έχουν γίνει πολλές καταγγελίες.

   Αρκεί να αναφέρουμε ότι το πρατήριο υγρών καυσίμων

·         πήρε άδεια λειτουργίας σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο οικόπεδο,

·         με πρόσωπο σε χαρακτηρισμένη εθνική οδό, χωρίς κατάλληλη κυκλοφοριακή σύνδεση

·         και με τις δεξαμενές του πρατηρίου σε διπλανό οικόπεδο (!!) που τώρα βρίσκεται και το κατάστημα ΜΕΤΡΟ!!

 

   Για κάποιο περίεργο λόγο, το θέμα το χειρίζονται οι ίδιοι άνθρωποι εδώ και χρόνια. Είναι αυτοί που εμπλέκονται στις αρχικές διαδικασίες ενοικίασης του πρατηρίου από τον τέως Δήμο Ν.Αλικαρνασσού στο συγκεκριμένο επιχειρηματία, στη σύνταξη των παραποιημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων που εμφάνιζαν ανύπαρκτους δρόμους και εξαφάνιζαν υπαρκτά κτίσματα, και στην παράνομη κατάτμηση και πώληση τμήματος του οικοπέδου που κατασκευάστηκε το πρατήριο, που είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει το υπόλοιπο ακίνητο στο Δήμο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο!

   Είναι οι άνθρωποι που από διάφορες θέσεις στο Δήμο, υπαλληλικές ή πολιτικές, κυνηγούν τον καταγγέλοντα. Είναι άνθρωποι που υπογράφουν οικοδομικές άδειες χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι άλλοι που δίνουν ψευδείς βεβαιώσεις για την δικαιολόγηση των παρανομιών και τη συνέχιση της λειτουργίας του πρατηρίου, για το οποίο προς το παρόν παρά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, βρέθηκε λύση (!) και δεν έκλεισε παρά μόνο για μια ώρα.

Ένα πρατήριο που σύμφωνα με το έγγραφο 87710/1472015 της Διεύθυνσης Τεχνικών ‘Εργων της Περιφέρειας Κρήτης προκαλεί διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που δημιουργείται στην έξοδο του πρατηρίου (ανύπαρκτη λωρίδα επιτάχυνσης) που πολλά φορτηγά βγαίνουν ανάποδα στο δρόμο διακόπτοντας την κίνηση και στις δύο κατευθύνσεις της Λεωφόρου Ικάρου. Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, ποιος θα ευθύνεται άραγε;

 

 

Παρακολουθούμε με απορία και ενδιαφέρον όλη αυτή τη διαδρομή (που σε συντομία αναφέρεται παραπάνω) μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας του τέως Δήμου Ν. Αλικαρνασσού (και νυν Δήμου Ηρακλείου), της ΔΕΠΑΝΑΛ, του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και

 

καλούμε

τους πολιτικούς προϊσταμένους, οι οποίοι είναι ενήμεροι για το θέμα εδώ και πάρα πολύ καιρό και τους αρμόδιους υπαλλήλους,

 

να εφαρμόσουν το νόμο,

 

να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα και να μην στοχοποιούν τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής που έκαναν τις καταγγελίες.

 

 

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Ηρακλείου,  ότι

 

·         δεν πρόκειται να σιωπήσουμε μπροστά στην ανομία που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε ούτε τουςσυναδέλφους μηχανικούς που παρανομούν και φέρονται αντιδεοντολογικά, ιδιώτες ή δημοσίουςυπαλλήλους, αλλά ούτε και να υποχωρήσουμε απέναντι σε πιέσεις.

·         είμαστε αποφασισμένοι ναενημερώσουμε κάθε αρχή, εντός και εκτός Κρήτης, την εισαγγελία, επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης,υπουργεία και όπου αλλού χρειαστεί ώστε να σπάσει επιτέλους το απόστημα και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 3068 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 15:02