ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με ασφαλιστικά μας θέματα

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 19:41

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

 

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 7508 Αθήνα, 27/9/2018

 

Προς: Α' Βάθμιες Ενώσεις

(για ενημέρωση των μελών)

 

 

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με ασφαλιστικά μας θέματα.

 

Συνάδελφοι 

 

Σε συνέχεια προηγούμενων μας ενημερώσεων σχετικά με τα πολλαπλά εκκρεμή ασφαλιστικά θέματα που υπάρχουν (και λόγω της εφαρμογής του Ν.4387/16) ενημερώνουμε σχετικά με τις συναντήσεις που είχαμε με τη ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης, με το Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό και εφάπαξ) κο Μπρίκη καθώς και με Υπηρεσιακούς παράγοντες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Ο κλάδος μας λόγω της ασφάλισης ιδιότητας (διπλή ασφάλιση), είχε μια σειρά από ιδιαιτερότητες στην ασφάλισή του και η μετάβαση από το ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ και από εκεί στον ΕΦΚΑ έχει δημιουργήσει μια σειρά από πρόσθετες επιπλοκές. Παρουσιάζουμε εν συντομία τα εκκρεμή θέματα:

 

Καταρχάς θέσαμε την πέρα από κάθε λογική, καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων σύμφωνα με το Ν.4387/16. Έχουν ήδη παρέλθει δυόμισι ολόκληρα χρόνια και ουδεμία οριστική σύνταξη δεν έχει απονεμηθεί σε μισθωτούς μηχανικούς. Ενημερωθήκαμε ότι μόλις το Σεπτέμβρη άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Τις επόμενες βδομάδες θα εκδοθούν οι πρώτες οριστικές συντάξεις Μονοσυνταξιούχων (μόνο ΤΣΜΕΔΕ) Μισθωτών. Όσον αφορά τους Διπλοσυνταξιούχους (Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ) -παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις- δεν υπάρχει ακόμα ορατό φως για την απονομή οριστικής σύνταξης. Αντιπροτείναμε εναλλακτικά τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης επί της συνολικής σύνταξης και όχι επί της μίας, όπως γίνεται σήμερα. 

 

Όσον αφορά τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης, όπως έχουμε ενημερώσει αυτές δεν είναι πια απαιτητές (κατόπιν πολλαπλών παρεμβάσεων μας), το Υπουργείο όμως δεν δέχεται την επιστροφή όσων τυχόν έχουν ήδη πληρωθεί. Δεν εξετάζει επίσης την επιστροφή των έως 9 ετών για τους προ 93 ασφαλισμένους, περιμένοντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων μετά από τις αγωγές που έχουμε καταθέσει.

 

Όσον αφορά τη συμμετοχή των κοινωνικών πόρων στον τρόπο υπολογισμού του ασφαλιστέου μισθού των μισθωτών, επιβεβαιώθηκε ότι το θέμα έχει επιλυθεί και θα συνυπολογισθούν κανονικά. Τα παραδείγματα υπολογισμού σύνταξης που πρώτοι είχαμε αναρτήσει επίσης επιβεβαιώνονται όσον αφορά την ορθότητα τους (http://www.emdydas.gr/images/stories/news/2018/13.3.2018_pinakes_excel_final.xls).

 

Συνεχίζει να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις διαδικασίες εφαρμογής των ρυθμίσεων της διαδοχικής ασφάλισης για τους διπλοσυνταξιούχους συναδέλφους. Τόσο το Υπουργείο, όσο και ο ΕΦΚΑ συμφωνούν ότι μπορεί να συνυπολογισθεί ο μη παράλληλος χρόνος του ΤΣΜΕΔΕ ως διαδοχική ασφάλιση με αυτόν του Δημοσίου, οι Υπηρεσίες όμως του πρώην ΓΛΚ (νυν Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου) του ΕΦΚΑ, αν και έχουν λάβει σχετικές οδηγίες, καθυστερούν την υλοποίηση της. Υπάρχει δέσμευση ότι θα επιλυθεί, όπως και το θέμα των Ιδιωτικού Δικαίου πριν τη μονιμοποίηση στο Δημόσιο.

 

Για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο πριν το Ν.4387/16, αλλά εκκρεμεί η καταβολή της προσαύξησης σύνταξης λόγω ΤΣΜΕΔΕ, έχει δοθεί γραπτή οδηγία στον ΕΦΚΑ ώστε να αποδίδεται η δεύτερη σύνταξη τους κανονικά μετά την 13/5/2016. 

 

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τις χρωστούμενες εργοδοτικές εισφορές του πρώην ΟΕΚ, μας μεταφέρθηκε ότι το θέμα θα επιλυθεί σύμφωνα με το πνεύμα του εγγράφου μας. Εκκρεμεί η αποστολή σχετικού εγγράφου στον ΕΦΚΑ. 

 

Δεν υπήρχε σαφής απάντηση στο να αποδοθούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στη Διοικούσα Επιτροπή Μηχανικών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (αιτήσεις θεραπείας) στην οποία έχουμε εκπροσώπηση ως ΕΜΔΥΔΑΣ, αλλά αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων.

 

Θέσαμε επίσης το θέμα των διαφορετικών κρατήσεων στους ΙΔΑΧ υπαλλήλους σε σχέση με τους μονίμους (βλέπε σχετικό έγγραφο) καθώς και στη συνέχιση των διαφορών μεταξύ προ και μετά 93 (πχ ασφαλιστικές κρατήσεις σε τυχόν υπερωρίες, επιδόματα κλπ). Παρά την υποτιθέμενη «ενοποίηση» δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση προς το παρόν να επιλυθούν τα θέματα αυτά.

 

Τέλος στη συνάντηση με το ΕΤΕΑΕΠ (ως Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων ΕΦΚΑ στην οποία και συμμετέχουμε) αναδείξαμε το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις απονομής Εφάπαξ και Επικουρικών καθώς και αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του Εφάπαξ του ΤΣΜΕΔΕ. Ενημερωθήκαμε ότι επιτέλους άρχισαν να εκδίδονται τα εφάπαξ του 2013 (!!!) και του 2014 και εκκρεμεί ο έλεγχός μας στον τρόπο υπολογισμού του Εφάπαξ ΤΣΜΕΔΕ με βάση την Εγκύκλιο του 03/2018 ειδικά για τους μισθωτούς, αλλά υπάρχει διαβεβαίωση ότι είναι σύμφωνα με όσα έχουμε ήδη υπολογίσει (http://www.emdydas.gr/images/stories/news/2018/24.4.2018_ipologismos_efapax_7355.doc).

 

Συνάδελφοι

 

Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι και το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης από το Ν.4387/16, αλλά και τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους, απαιτούν τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση εργαζομένων και συνταξιούχων.

 

Πηγή: syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com

Διαβάστηκε 2303 φορές