Πρακτικά Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών 11/05/2018

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 08:49

Στην συνάντηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών που έγινε την Παρασκευή 11/05/2018, η συζήτηση ξεκίνησε με τα δυο φλέγοντα ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα: Αναδρομικές εισφορές και Αναδρομικές διαγραφές

 

Ως προς τις αναδρομικές εισφορές: δεν έχει ληφθεί απόφαση από τον ΕΦΚΑ σχετικά με την επ’ αόριστο παράταση που έχει ζητηθεί από το ΤΕΕ , εν όψει της εκδίκασης των προσφυγών των μηχανικών εναντίον του Ν.3986/2011 – οι οποίες από 17-04-2018 εισαχθεί έχουν στο ΣτΕ. Επιπλέον, δεν έχουν καν επανυπολογιστεί οι οφειλές, δεδομένης της απόφασης του Υπουργείου να μην πληρωθεί η ειδική προσαύξηση και δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια τα οποία έχουν λήξει στις 30/4.

 

Ως προς τις αναδρομικές διαγραφές: παρόλο που έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος εκ μέρους του υπουργείου εργασίας για την απρόσκοπτη προώθηση των διαγραφών, υπάρχει καθυστέρηση των διαδικασιών λόγω του προσκόμματος που θέτουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, με τις ερωτήσεις που υπέβαλλαν.

 

Η στασιμότητα ως προς τις εξελίξεις που αφορούν και τα δυο αυτά θέματα, προκαλεί ανησυχία και δημιουργεί συγκεκριμένα ερωτήματα – τα οποία η ΑΣΜ σκοπεύει κατ’ αρχήν να θέσει στον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του πρώην ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ και πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ- Κο Μακέδο, ούτως ώστε να διαμορφώσει άποψη και να οργανώσει την δράση της.

 

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν ορίστηκαν ομόφωνα. Όσον αφορά τις αναδρομικές εισφορές, είναι:

Ποια είναι η αντιμετώπιση του θέματος των αναδρομικών εισφορών εκ μέρους του ΔΣ ΕΦΚΑ (θα ανακοινωθεί η επ’ αόριστον παράταση τους – μετά την εισαγωγή των προσφυγών των μηχανικών στο ΣτΕ);

Τι έχει συμβεί με το ζήτημα του επανυπολογισμού των εισφορών λόγω ‘ειδικής προσαύξησης’;

Υπάρχει κίνδυνος η μη έκδοση ειδοποιητηρίων των αναδρομικών εισφορών να έχει συνέπειες μη εμπρόθεσμης καταβολής όπως, προσαυξήσεις και ακυρώσεις ρυθμίσεων χρεών; (Η παλιά προθεσμία έχει λήξει ενώ όλοι οι συνάδελφοι – συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι σε ρύθμιση – δεν μπορούν να πληρώσουν χωρίς τα νέα ειδοποιητήρια)

 

Όσον αφορά τις αναδρομικές διαγραφές, τα ερωτήματα είναι:

Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την αποδοχή και την εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου για την «Αναδρομική διαγραφή από το πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ»;

Ποια είναι τα ερωτήματα που έχουν υποβάλλει οι διοικητικοί υπάλληλοι;

Σε ποιό φορέα έχουν υποβάλλει οι διοικητικοί υπάλληλοι τα ερωτήματα τους; (στον ΕΦΚΑ; στο Υπουργείο;)

 

Ξανασυζητήθηκε το θέμα του επιδόματος ανεργίας και το σκάνδαλο της τροποποίησης του σκοπού για τον οποίο προορίζονταν τα χρήματα των ασφαλισμένων που συγκεντρώθηκαν μέσω της καταβολής εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ – βάσει του Ν.4448/17 που μετατρέπει την «χορήγηση επιδόματος ανεργίας…» σε «ενίσχυση της απασχόλησης…». Πρόκειται ουσιαστικά για την ‘νόμιμη’ υπεξαίρεση χρημάτων που ενώ καταβλήθηκαν για το επίδομα ανεργίας των αυταπασχολούμενων, προσφέρονται τελικά στους εργοδότες. (‘bye – bye επίδομα ανεργίας’). Ήδη, τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί ως ενίσχυση των εργοδοτών προκειμένου να μετατρέψουν τους ‘μπλοκάκηδες’ υπαλλήλους τους σε μισθωτούς (και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καν για την πραγματική ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης νέων προσώπων).

 

Η ΑΣΜ έχει δημοσιοποιήσει παλιότερα το θέμα και έχει υποβάλλει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο εργασίας, χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.

 

Κρίθηκε αναγκαία η εκ νέου και ευρύτερη δημοσιοποίηση του ζητήματος – σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφημερίδες, κτλ. – και ως εκ τούτου η διερεύνηση δυνατοτήτων επαφής με δημοσιογράφους, κτλ.

 

Αποφασίστηκε επίσης, να ξανασταλεί με email το κείμενο‘bye – bye επίδομα ανεργίας’ στο υπουργείο – συγκεκριμένα στην γραμματεία της κας Αχτσιόγλου (και να συνεχίσει να στέλνεται κάθε εβδομάδα, μέχρι να υπάρξει κάποια από μέρους της αντίδραση)…

 

Πέρα από το σκάνδαλο του Ν.4448/17, παραμένει επίκαιρη η καθαυτή διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας για τους άνεργους / υποαπασχολούμενους συναδέλφους, καθώς καμία ενέργεια δεν έχει γίνει εκ μέρους του υπουργείου για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.

 

Προτάθηκε η διαμόρφωση νέου κειμένου με θέμα την συγκεκριμένη διεκδίκηση, το όποιο θα απευθύνεται στο υπουργείο εργασίας (τόσο στην υπουργό κα Αχτσιόγλου όσο και στον υφυπουργό κο Πετρόπουλο).

 

Το πρόβλημα των Κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς – που με την πρόσφατη φοροεπιδρομή του Απριλίου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις – συζητήθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της συνέλευσης ενώ τονίστηκε η ανάγκη τοποθέτησης και άρθρωσης λόγου για το ζήτημα εκ μέρους της ΑΣΜ.

 

Οι κατασχέσεις (μέτρα αναγκαστικής είσπραξης) έχουν προβλεφθεί από τον ιδρυτικό νόμο της ΑΑΔΕ (ν.4389/2016) που τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2017. (http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=943523),

 

(https://www.protothema.gr/greece/article/681660/adisudagmatiki-i-sustasi-tis-anexartiti-arhi-dimosion-esodon-lene-sundikalistes/) Πρόκειται για ένα ζήτημα περιθωριοποιημένο, για το οποίο ελάχιστα γίνεται λόγος, παρά το γεγονός ότι οι κατασχέσεις αποτελούν ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί συνάδελφοι μας, έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι μ’ αυτή την απίστευτη πρακτική οικονομικής εξόντωσης. (http://www.capital.gr/tax/3291514/se-oikonomiki-asfuxia-1-1-ekat-forologoumenoi

 

Η διαδικασία είναι ταχύτατη και δεν περιλαμβάνει προειδοποίηση και ενημέρωση του οφειλέτη ενώ συνδυάζεται με πλήρη αδιαφορία για την τρέχουσα οικονομική και επαγγελματική του κατάσταση. Συνίσταται στην εκ μέρους της ΑΑΔΕ, ταυτόχρονη εντολή δέσμευσης προς όλες τις τράπεζες στις οποίες ο οφειλέτης διαθέτει λογαριασμούς, για να γίνει στην συνέχεια η κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού. Η ‘αφαίρεση των χρημάτων’ είναι επίσης ταυτόχρονη και το ποσόν είναι δυνατόν να κατασχεθεί εις διπλούν, τριπλούν ή και τετραπλούν – ανάλογα με τον αριθμό τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτει ο οφειλέτης. Τα κατασχεθέντα χρήματα ουδέποτε επιστρέφονται άμεσα. Κρατούνται, μέχρι νεωτέρας εντολής από την εφορία – με πρόσχημα ακόμη και μη βεβαιωμένες οφειλές.

 

Στους άθλιους όρους αυτής της μαζικής επιθετικότατης διαδικασίας που υφίστανται όλοι όσοι λόγω οικονομικής στενότητας άφησαν απλήρωτες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, έρχεται να προστεθεί η κοροϊδία του δήθεν ακατάσχετου λογαριασμού – που ισχύει μόνο για ποσό έως 1.250 €. Ούτε το ‘επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης’ ούτε το ‘επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ’, το ‘επίδομα θέρμανσης’, κτλ., έχουν γλυτώσει από την συνδυασμένη βιαιότητα της ΑΑΔΕ και των τραπεζών. (http://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/884525/pos–tha–parete–piso–ta–xrimata–sas–apo–katasxetheises–katatheseis#ixzz5FUFtMeJx)

 

Επιπλέον, άπαξ και έχει δεχτεί εντολή της ΑΑΔΕ, η τράπεζα προχωρεί αυθαίρετα, χωρίς καμία διενέργεια ελέγχου βεβαίωσης της οφειλής, σε δέσμευση και κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων, ακόμη κι αν το οφειλόμενο ποσό έχει ήδη πληρωθεί. Εδώ πρόκειται για παρακράτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων – κάτι που συνιστά έγκλημα ενώ και τυπικά καλείται υπεξαίρεση. Όμως, μαζικές υπεξαιρέσεις αντιστοιχούν σε μαζικές μηνύσεις – και αυτή θα ήταν δυνάμει η απάντηση των πληττόμενων φορολογουμένων.

 

Συζητήθηκε ο πιθανός συνδυασμός πολιτικής δράσης με οργανωμένες συλλογικές αγωγές κατά συγκεκριμένων διοικητικών υπαλλήλων (διευθυντών τραπεζών και κάθε αρμόδιου) για υπεξαίρεση, με την βοήθεια συλλογικών φορέων (πχ Συνήγορος του πολίτη) ώστε να τονιστεί η πολιτική πλευρά, ενώ παράλληλα να αντιμετωπιστεί και το θέμα των δικαστικών εξόδων.

 

Στο ζενίθ της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τοποθετούνται οι διαρκώς αυξανόμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (έχουν φτάσει τους 572 την εβδομάδα), στους οποίους σύντομα πρόκειται να προστεθούν και οι κατευθυνόμενοι από το ΚΕΑΟ, για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της ‘Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών’ και κυρίως σχετικά με την προσπάθεια της ΑΣΜ να συμμετάσχει στο έργο της αποδελτίωσης των πλειστηριασμών, το πλήθος των οποίων είναι πλέον δύσκολα διαχειρίσιμο, προτείνοντας ένα σύστημα που θα διευκολύνει την συνεργασία πολλών χρηστών ταυτόχρονα για την διεκπεραίωση αυτού του έργου…

 

Επίσης, έγινε αναφορά στην ‘πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων’ και υπήρξε ενημέρωση από την πρώτη συνέλευση της στο θέατρο ‘ΕΜΠΡΟΣ’, την περασμένη Τετάρτη… (https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2018/04/blog-post_70.html?spref=fb )

 Πηγή: http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2018/05/11052018.html

Διαβάστηκε 2426 φορές